< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Szükségállapotot rendelt el Louisianában Obama

| Mobile | RSS

Szükségállapotot rendelt el Louisianában Obama


Barack Obama amerikai elnök szövetségi szintű szükségállapotot rendelt el helyi idő szerint hétfőn Louisiana államban, az Isaac trópusi vihar jelentette fenyegetés miatt.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a louisianai helyi hatóságok igénybe vegyék a szövetségi állam pénzügyi segítségét a természeti csapás elleni védekezésben.

Barack Obama katasztrófavédelmi előkészületekről konzultált telefonon az Isaac által fenyegetett három állam, Louisiana, Alabama és Mississippi kormányzójával, valamint New Orleans polgármesterével – közölte a Fehér Ház. A louisianai, alabamai és mississippi vezetés állami szinten már korábban kihirdette a rendkívüli állapotot. Obama hétfőn arra utasította a szükségállapotok kezeléséért felelős kormányhivatalt (FEMA) és az országos hurrikánközpontot, hogy segítsék a fenyegetett államok katasztrófavédelmi erőfeszítéseit.

Az Isaac, amely az előrejelzés szerint akár 2-es kategóriájú hurrikánná is erősödhet, várhatóan szerdán, vagyis pontosan hét évvel a Katrina hurrikán után érheti el az amerikai szárazföldet, valahol Florida és Louisiana között. A szél sebessége meghaladhatja az óránkénti 160 kilométert. A Katrina 2005. augusztus 29-én söpört végig New Orleans városán, több mint 1800 ember halálát és több milliárd dollár kárt okozva.

A közelgő vihar miatt hétfőn több ezer – egyes források szerint több tízezer – embert érintő, kötelező kitelepítést rendeltek el a louisianai New Orleans és az alabamai Mobile több, alacsony fekvésű elővárosában. Mivel a hurrikánközpont előrejelzése szerint az Isaac több mint 3 méteres hullámokat kelthet, a vihar vonulási irányának egyértelművé válása után a hatóságok újabb települések evakuálását is elrendelhetik. Az Isaac középpontja helyi idő szerint késő délután mintegy 400 kilométerre volt a Mississippi torkolatától, a Mexikói-öbölben.

New Orleans és Mobile kikötőjét lezárták a hajóforgalom elől, és mintegy 1300 repülőjáratot töröltek. Louisianában a nemzeti gárda mintegy 1500 tagja áll készenlétben, hogy részt vegyen a katasztrófa-elhárításban. New Orleans körül azoknak a településeknek a lakosait menekítik ki, amelyek kívül esnek azon a megerősített védőgát-rendszeren, amelyet 11 milliárd dollárból építettek ki a Katrina hurrikán pusztítása után. A katasztrófavédelem által hét évvel ezelőtt elkövetett mulasztások és a humanitárius segítség késlekedése erősen megtépázta George W. Bush akkori elnök és vele együtt a republikánus kormányzat tekintélyét.

A republikánusok, akik a floridai Tampában tartják elnökjelölt-állító országos konvenciójukat, a térségben tomboló vihar miatt a hétfői megnyitó után azonnal keddre napolták el a tanácskozás folytatását. Joe Biden demokrata párti alelnök hétfőn bejelentette, hogy a vihar miatt elhalasztja floridai kampányútját.

Az Isaac veszélyezteti a Mexikói-öböl partvidékének olajfinomítóit – ezek adják az amerikai kapacitás 40 százalékát -, valamint a térségbeli kőolaj- és földgáz-kitermelést is. Az Egyesült Államokban kitermelt olaj 23 százaléka, a gáz 7 százaléka innen származik. A termelést több üzemben felfüggesztették. 2008-ban a Gustav, majd az Ike hurrikánok komoly pusztítást végeztek a régió olajipari létesítményeiben és az olajvezetékekben.

A térség lakosai elkezdték az alapvető élelmiszerek és az üzemanyag felhalmozását, emiatt több töltőállomásról üzemanyaghiányt jelentettek. Haitin és a Dominikai Köztársaságban 20-ra emelkedett az Isaac halálos áldozatainak száma. A két karibi államban mintegy 30 ezer embert telepítettek ki a vihar miatt.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 270 megnézve, 1 alkalommal mai nap |