< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Navracsics: Az energiaellátó rendszer birtoklása nemzetbiztonsági kérdés

| Mobile | RSS

Navracsics: Az energiaellátó rendszer birtoklása nemzetbiztonsági kérdés

2012. augusztus 29. | hozzászólás | Közélet

A miniszterelnök-helyettes szerint az E.ON-rész vásárlását és a nem profitalapú közszolgáltatási rendszer kialakítását össze kell hangolni a közösségi joggal.

Folynak tárgyalások az E.ON-nal, de annak lezárultáig nem kívánnak részleteket elárulni, jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az M1 Ma reggel című műsorában.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén Kőszegen jelentette be, hogy visszavásárolják az E.ON magyarországi érdekeltségét a németektől.

A Népszabadság pedig a mai számában arról ír: a kormánynak van olyan terve, mely lehetővé tenné, hogy a gáztárolást végző E.ON Földgáz Storage és az E.ON Földgáz Trade gáznagykereskedő cég visszavétele ne a költségvetést terhelje. A lap szerint az állam a Magyar Villamos Művek (MVM) révén lépne ismét a földgázpiacra. Ha ez a verzió valósul meg, akkor a 2013-as büdzsét nem terhelné a becslések szerint 300 milliárd forint értékű ügylet.

Navracsics Tibor a köztévében azt mondta: feltétlen céljuk az, hogy egy olyan közszolgáltatási rendszert alakítsanak ki, mely lehetőség szerint nem profitalapon működik. Hozzátette: megnézik, mi az, ami az európai közösségi jog kereteibe belefér, és mi az, ami ezek közül megvalósítható. “Mindenképp az a célunk, hogy a rezsinövekedés, az energiaárak növekedése minél kisebb mértékben vagy lehetőség szerint egyáltalán ne terhelje a lakosságot” – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

Olyan mennyiségű hátraléka halmozódott fel ma már a rezsiköltségek tekintetében a lakosságnak, amely szociális veszéllyel fenyeget – fűzte hozzá.

Szerinte a kormány lépése mögött van stratégiai motiváció is. A válság is megmutatta, hogy az energiacégek, az energiaellátó rendszer birtoklása nemzetbiztonsági, nemzetstratégiai kérdés is lehet. Nem véletlen, hogy több közép-, de nem egy nyugat-európai országban is megtartották, és nem privatizálták ezeket a társaságokat – hívta fel a figyelmet.

Szólt arról is, hogy egy ilyen volumenű adásvétel esetében a versenyjogi szempontok is felmerülnek. Részletesen meg kell majd vizsgálni őket. Úgy vélekedett: az Európai Bizottság feladata, hogy “lőjön”, ő a szerződések őre, mi pedig ezt egy kicsit tragikusabban fogjuk fel a kelleténél. Ez azt jelenti, hogy az Európai Uniónak figyelnie kell minden olyan tranzakciót, jogalkotási és kormányzati lépést, amely valamilyen szinten érinti a közös piacot.

Arra a kérdésre, benne van-e a kalapban, hogy a németek azt mondják, nem adják az E.ON-t, azt válaszolta: tárgyalófeleknél mindig minden benne van a kalapban.

A választási regisztrációról a miniszterelnök-helyettes azt mondta: lehet, hogy az befolyásolja a választási részvételt, de nem kulcsfontosságú. Regisztráció nélkül is lehet csekély a választási részvétel, láttunk már ilyet az európai parlamenti választásokon, vagy például az 1990-es és az 1994-es parlamenti választásokon – vetette fel.

Ha olyan a politikai légkör, hogy a választópolgár úgy érzi, neki mindenképp el kell mennie, akkor regisztrálni is fog – érvelt Navracsics kiemelve: három – amúgy sem elhanyagolható – csoportra már amúgy is fennáll a regisztráció (nemzetiségek, kettős állampolgársággal rendelkezők, a választás napján nem Magyarországon tartózkodók).

Ha lesz regisztráció, annak könnyen elérhetőnek kell lenni. Ne maradjon ki senki sem a választójog gyakorlásából akaratán kívül – jegyezte meg.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 282 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: