< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ellentmondások Oszama bin Laden halála körül

| Mobile | RSS

Ellentmondások Oszama bin Laden halála körül

A könyv állítása szerint Bin Ladent azonnal lelőtték, ahogy kinézett a hálószobájából. A hivatalos jelentés szerint azonban csak akkor lőttek a kommandósok, mikor visszahúzódott a szobába, mivel attól tartottak, hogy fegyverért nyúl.

Az író részletesen számol be arról, ahogy a lövés után behatoltak a szobába, és megtalálták a vértócsában fekvő Bin Ladent, fejének jobb oldalán látható lőtt sebbel. Két nő sírva borult a még rángatózó test fölé. A kommandósok eltávolították őket az útból, majd további lövéseket adtak le, míg a terroristavezér mozdulatlanná nem dermedt. Az ajtó mellett később két használatlan fegyvert találtak. A szerző állítása szerint az elhúzódó lövöldözésről szóló korai jelentések félrevezetőek voltak, számolt be Paul Adams a BBC-től. Az író szerint eleinte úgy állították be a műveletet, mint egy rossz akciófilmet.

Az Associated Press szerint a könyv azt is taglalja, hogy a test helikopteren való szállításakor egy kommandós Bin Laden mellkasán ült, bár a hivatalos jelentés szerint a holttestnek megadták a kellő tiszteletet.

A könyv állításai nem annyira meglepőek, hiszen a Fehér Ház többször is ellentmondásba keveredett saját magával a Bin Laden halálát követő napokban. Tommy Vietor szóvivő nem kommentálta a mostani fejleményeket. A hadsereg tisztviselői szerint a kiadó helytelenül járt el abban, hogy a könyvet megjelenése előtt nem adta le a Pentagonnak hogy megvizsgálják, nem tartalmaz-e titkos információt.
A könyv megjelenése szeptember 11. helyett pár nappal korábban, szeptember 4-én várható, miután az előrendelési láz következtében a mű a sikerlisták élére ugrott.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 954 megnézve, 1 alkalommal mai nap |