< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Bajnai: az országnak ma Európától elforduló kormánya van

| Mobile | RSS

Bajnai: az országnak ma Európától elforduló kormánya van

2012. szeptember 3. | hozzászólás | Közélet

A volt miniszterelnök szerint a felzárkózáshoz közös társadalmi célok kellenek.

Bajnai Gordon szerint az országnak ma a nemzetet megosztó, haladásellenes, a szolidaritást elvető és Európától elforduló kormánya van. A volt miniszterelnök úgy véli, azoknak, akik az ország gyarapodásában érdekeltek, az elmúlt két és az azt megelőző nyolc év hibáiból is tanulva olyan célrendszert megalkotniuk, amely a következő negyedszázadban a kormányzati politika alapja lehet.

A volt kormányfő a Pénzügykutató Zrt. és a XIII. kerületi önkormányzat konferenciáján azt mondta: “a gazdasági csodához”, egy ország gyors felzárkózásához kormányokon átívelő, közös társadalmi célok szükségesek. Véleménye szerint a rendszerváltáskor Magyarországnak voltak ilyen céljai: a demokrácia, a piacgazdaság, a szolidaritás és az európai integráció, de ezek mára megkérdőjeleződtek.

A konszenzus felbomlásához hozzájárult, hogy az ország több cikluson keresztül fenntarthatatlan politikát folytatott, ám a közös célok felmondásában a Fidesz volt a leghatékonyabb – jelentette ki Bajnai Gordon, aki szerint a mostani kormánypárt kétségbe vonta az ellenoldalhoz tartozók nemzeti elkötelezettségét, modernizációellenes tábort szervezett, kormányra jutva felmondta a társadalmi szolidaritást, végül megkérdőjelezte Magyarország húsz éve folytatott szövetségi politikáját.

Bajnai: súlyos veszélyt jelentene az előzetes regisztráció bevezetése

Bajnai Gordon szerint az ország végletes kettészakítottságát okozhatja, ha a kormánypártok előzetes regisztrációhoz kötik a választási részvételt.

A volt miniszterelnök – akinek alapítványa már többször bírálta a választójogi szabályok megváltoztatását – azt mondta: az intézkedés azzal a súlyos következménnyel járna, hogy a bizonytalan, kevésbé tudatos választópolgárok, miután alkotmányos jogukat korlátozták, a jogállam határait feszegető módon próbálják meg érvényesíteni érdekeiket. A regisztráció előírása azt üzenné, hogy hatalomra lehet jutni komplett társadalmi csoportok érdekeinek és igényeinek a figyelembevétele nélkül, hogy vannak, akiknek a képviseletével nem érdemes foglalkozni, akik “nem részei a politikai hazának” – jelentette ki Bajnai Gordon. Szerinte ez a társadalom “mentális és szociális kettészakítottságának” intézményesítése lenne, ami tovább rontaná a közös célok megtalálásának esélyét.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 208 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: