< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Elfordultak Magyarországtól a külföldiek – Óriási gondot okoz a visszaesés

| Mobile | RSS

Elfordultak Magyarországtól a külföldiek – Óriási gondot okoz a visszaesés

2012. szeptember 3. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Óriási gondot okoz a magyar piacon tevékenykedő brókercégeknek a súlyosan visszaeső forgalom. Ennek hatására komolyabb konszolidációs hullám indulhat el akár már ősszel − mondta a Napi Gazdaságnak adott interjújában Bácsi Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgatója.

− A durván visszaesett forgalom miatt mennyire nehéz a brókercégek helyzete jelenleg Magyarországon?

− A jelenlegi nagyon alacsony forgalom szinte egyetlen céget sem tudna eltartani a piacon, pedig vagyunk jó néhányan, akik ebből szeretnénk megélni. Ráadásul az ügyfelek számára sem előnyös az alacsony likviditás, hiszen emiatt nagyon könnyen be lehet ragadni egy-egy pozícióba. Ezzel a kockázattal nem is lehet azt tanácsolni, hogy nagyobb tételeket vásároljanak a magyar eszközökből. Lehetőségként csupán az marad, hogy a befektetési szolgáltató megpróbálja a külföldi részvények felé terelni az ügyfeleket, kihasználni a BÉTa piacon lévő külföldi papírokat, vagy a deviza- és árupiacot ajánlani az ügyfeleknek. Ez azonban egyáltalán nem könnyű feladat, és csak azoknak van rá reális esélyük, akik erre már régebben felkészültek és bejáratott rendszerekkel, szakemberekkel rendelkeznek.

− Nem túl kockázatos a devizapiacot és a külföldi részvényeket javasolni a magyar befektetőknek?

− Mi is tisztában vagyunk ezeknek a piacoknak a kockázatával, éppen ezért nőtt meg a szerepe az üzletkötéseknél a felkészült brókereknek és a tapasztalt elemzőknek. A globális piacra való kilépéskor az ügyfeleket folyamatosan segíteni kell, ingyenes tanácsadással, kereskedéstechnikájukat fejlesztő oktatással, tőzsdei tanfolyamokkal.

− Mindez igencsak költségigényes lehet, főleg ezekben a válságos időben. Ez a kisebb cégek végét is jelentheti?

− Szinte biztosan várhatóak összeolvadások, közös megoldások brókercégek között, akár már az ősszel is. A kisebb, 20 fő alatti alkalmazottat foglalkoztató brókercégek valószínűleg erőteljesebben érzik a piac szűkülését. A kisméretű cégek ideje lejárt a komplex szolgáltatás magas költségigénye miatt. Mindenesetre mi figyeljük a lehetőségeket, ugyanis aktív szereplői szeretnénk lenni az elkövetkező konszolidációs időszaknak is.

− Meddig tarthat ez a rendkívül alacsony forgalom?

Ha szívesen profitálna az árfolyamok mozgásából, próbálja ki az Alfatradert. Egyedülálóan alacsony kereskedési költségek, EUR/HUF 20 filléres célspread, kereskedés közvetlenül a grafikonból is.

A cikk a CEMP cégcsoport szolgáltatását is népszerűsíti.

− Erre nagyon nehéz válaszolni; eddig egyszer volt hasonló, akkor 1,5−2 évig tartott és utána jött egy erőteljes fellendülés. Azt megmondani azonban, hogy most mi lesz, nagyon nehéz. Változást a Xetra jövő évi bevezetése hozhat.

Bácsi Sándor

− Az alacsony forgalom oka a külföldiek távol maradása, vagy a magyarok is kevésbé aktívak?

− Egyértelműen a külföldi befektetők távol maradása miatt ilyen alacsony a forgalom. Sajnos egyértelművé vált, hogy az elmúlt időszakban elfordultak a külföldiek a magyar piactól. Ezt jól mutatja, hogy a nemzetközi piacokon tapasztalható volatilitásnak nyoma sem volt itthon, és a nemzetközi indexek emelkedéséből is kimaradtunk, hiszen azok − velünk ellentétben − nagyon közel járnak korábbi csúcsaikhoz.

− Mi kellene ahhoz, hogy a külföldiek visszatérjenek?

− Hitelesebb, kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne ehhez szükség. Nagy kérdés, hogy ezen az IMF-megállapodás önmagában segíthet-e; ez most még nem látszik egyértelműen, de mindenképpen vissza kellene szerezni a külföldiek bizalmát.

− Mi a helyzet a magyar “háziasszonyokkal”?

− A magyar befektetők körében eddig nem tapasztaltunk drámai visszaesést, ugyanakkor a tőzsdei összforgalom szempontjából nem elégséges a megmaradó magyar befektetői kör ereje. Ráadásul, ahogyan azt már említettem, mindaddig, amíg nincs fordulat, nagyon nehéz számukra jó szívvel nagy tételben magyar eszközöket ajánlani.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 223 megnézve, 1 alkalommal mai nap |