< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Büntetés-végrehajtás: évtizedes a lemaradás

| Mobile | RSS

Büntetés-végrehajtás: évtizedes a lemaradás

2012. szeptember 4. | hozzászólás | Közélet

Erős és képzett büntetés-végrehajtás nélkül nincs erős igazságszolgáltatás, és erős igazságszolgáltatás nélkül nincs erős állam – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten a büntetés-végrehajtási szervezet napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen.

Kontrát Károly – Pintér Sándor belügyminiszter szavait is tolmácsolva – köszönetet mondott a területen dolgozóknak, és arról beszélt, hogy a büntetés-végrehajtás olyan speciális munka, amelynek végzőitől magas szintű erkölcsi felelősséget, érték- és normakövetést várnak el.

Változásokra van szükség

Az államtitkár szerint a területen tapasztalható évtizedes lemaradások után alapvető változásokra van szükség a büntetés-végrehajtásban. Hozzátette, az ehhez szükséges jogszabályi és szervezeti feltételeket az elmúlt két évben megteremtették, és már több jelentős fejlesztést, beruházást is indítottak. Ezek között említette az új baracskai péküzemet, a Budapesten átadott faipari gépsort, valamint az eszközvásárlást a balassagyarmati cipőgyárnál.

Kötelező a munka

A kormányzat eddigi fontosabb lépései között említette – az arra alkalmas fogvatartottak számára – a kötelező munkavégzést, ami szavai szerint fontos lépcsőfoka az elítéltek társadalomba való későbbi visszailleszkedésének. A kitűzött célok között említette a büntetés-végrehajtási intézetek önellátóvá alakítását. Azt hangoztatta, hogy a cél olyan, egységes irányítás alatt álló rendészeti igazgatás kialakítása, amely maximálisan kihasználja a területek együttműködési lehetőségeit a bűnözés visszaszorítása érdekében.

Az államtitkár a börtönőrök védőszentje, Szent Adorján (szeptember 8-i) ünnepe alkalmából tartott állománygyűlésen miniszteri elismerésben részesített számos bv-dolgozót, és átadta a Pintér Sándor belügyminiszter által adományozott csapatzászlót a rendezvénynek otthont adó X. kerületi Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási Központjának.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 248 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: