< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Nőttek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban

| Mobile | RSS

Nőttek a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban

A 17 tagú euróövezetben és a 27 tagú EU-ban egyaránt 0,4 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak júliusban az előző havihoz képest.

Emelkedtek júliusban az előző havihoz képest az ipari termelői árak (PPI) az euróövezetben és az EU-ban – közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Júniusban az euróövezeti PPI 0,5 százalékkal, az uniós pedig 0,8 százalékkal esett az előző havihoz képest.

Az idei júliusi termelői árak a 2011 júliusihoz képest az euróövezetben 1,8 százalékkal, az EU-ban pedig 1,5 százalékkal emelkedtek.

A legnagyobb havi emelkedés Görögországban volt, 2,1 százalékos, illetve Bulgáriában 1,9 és Litvániában 1,5 százalékos. A legnagyobb mértékben Dániában csökkentek a termelői árak júliusban, 1,6 százalékkal. Írországban és Svédországban 0,8 százalékkal csökkent a PPI.

Éves összevetésben Cipruson emelkedtek a legnagyobb mértékben a termelői árak az idén júliusban, 6,9 százalékkal. A második helyen Magyarország áll 6,1 százalékkal, majd Bulgária és Románia következik 4,5 százalékkal. Legkevésbé, 0,2 százalékkal Ausztriában, illetve 0,7 százalékkal Máltán emelkedett a PPI éves összevetésben.

Dániában 0,9 százalékkal, Svédországban 0,8 százalékkal, az Egyesült Királyságban pedig 0,3 százalékkal csökkentek a júliusi termelői árak az egy évvel korábbival összevetve.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 340 megnézve, 1 alkalommal mai nap |