< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egy független képviselő lett a kirgiz kormányfő

| Mobile | RSS

Egy független képviselő lett a kirgiz kormányfő

A független Zsantoro Szatibaldijevet választotta miniszterelnöknek a kirgiz parlament, így remélve kiutat találni az országot sújtó gazdasági pangásból és a politikai helyzet bizonytalanságából.

Az ötvenhat esztendős Szatibaldijev, aki eddig az elnöki adminisztrációs apparátus vezetője volt, bejelentette az öt párt által alkotott törvényhozó testületben, hogy “népszerűtlen intézkedések” meghozatalát tervezi a korrupció legyőzése és a gazdasági növekedés érdekében. Az őt a tisztségre jelölő pártok már korábban is jelezték, hogy a korrupció kiirtását elsődleges céljuknak tekintik, akárcsak a külföldi befektetők becsalogatását. Az új miniszterelnök jelezte: csökkenteni kell a költségvetési kiadásokat, és szigorítani kell az adózási fegyelmet.

Két nappal korábban három kirgiz politikai párt új koalíciós kormány megalakításáról állapodott meg, két héttel azután, hogy az Omurbek Babanov vezette kabinet benyújtotta lemondását az addigi koalíció szétesése miatt. Az új koalícióban a Babanov irányítása alatt álló Reszpublika párt kivételével a korábbi kormányszövetség pártjai, vagyis a Kirgizisztán Szociáldemokrata Pártja, az Ata-Meken (Szülőföld) és a Feliksz Kulov oroszbarát exkormányfő vezette ellenzéki Ar-Namisz vesznek részt, a 120 tagú törvényhozásban 67 helyet foglalnak majd el.

Az előző kabinet működése azután lehetetlenült el, hogy távozott az akkori négypárti kormánykoalícióból az Ata-Meken és az Ar-Namisz, így tiltakozva a gazdaság zsugorodása, illetve az ellen, hogy Babanov nem tesz eleget a korrupció megfékezésére. A két párt egyebek mellett figyelmeztetett az 5,4 milliós volt szovjet köztársaság “gazdasági csődjének” a veszélyére.

Kirgizisztán az egyetlen olyan ország, ahol egyaránt működnek orosz és amerikai katonai támaszpontok, két véres forradalmat (2005 és 2010), valamint több véres etnikai zavargást (2010-ben 470 halott) élt át, az indulatok célpontja elsősorban az ország déli részén élő üzbég kisebbség volt.

forrás:index.hu

Leave a Reply 260 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: