< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Egy miniszter ismét ellentmond Hoffmann Rózsának: Ez a vita tárgya Varga Mihály: semmi ok arra, hogy megszűnjön a Budapesti Corvinus Egyetem

| Mobile | RSS

Egy miniszter ismét ellentmond Hoffmann Rózsának: Ez a vita tárgya Varga Mihály: semmi ok arra, hogy megszűnjön a Budapesti Corvinus Egyetem

2012. szeptember 6. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Nincs semmi ok arra, hogy megszűnjön a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), mert a második legnépszerűbb a diákok között – mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter szerdán Budapesten, a BCE tanévnyitó ünnepi szenátusülésén.

A miniszter úgy fogalmazott: „a piac megmérte az egyetemet és jónak találta”. Mivel az állam, valamint a diákhitel program minden hallgató után kifizeti a költségeket, így nemhogy csökkenő, hanem növekvő lesz az egyetem költségvetése, ráadásul a vállalati szféra bevonása újabb bevételeket jelenthet az egyetemnek – fűzte hozzá. A miniszter annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a felsőoktatási képzés színvonalának emelése érdekében országos szinten szükségszerűek voltak a strukturális változások, a kapacitás ésszerűsítése, továbbá a közösségi forrásból végzett képzés szerkezetének átláthatóvá tétele.

Kitért arra: a gazdaság és a társadalom tényleges igényeihez kellett igazítani a felsőoktatás struktúráját, hogy az a piaci igényeknek jobban megfeleljen, és így piacképes tudással jobban érvényesüljenek a frissen végzett diplomások.

Rostoványi Zsolt, a BCE rektora köszöntő beszédében megemlítette, hogy mintegy 15 ezer hallgatójuk van, akik diplomaszerzésük után jól megállják a helyüket a nagyvállalatoknál, a közép- és kisvállalkozásoknál, valamint a tudományos életben is. A BCE „az ország egyik vezető, nemzetközi elismerésnek örvendő intézménye” – mutatott rá.

Elmondta, a BCE-n 21 idegen nyelvű szakot indítottak angol, német olasz, francia és kínai nyelven, továbbá kilenc ország intézményével indítottak diplomát adó közös képzést, és három szomszédos országban van kihelyezett tagozatuk.

Rostoványi Zsolt megjegyezte: az állami finanszírozás radikális csökkenése ellenére növelni tudták hallgatói összlétszámukat, ami azt jelenti, hogy „nagyon erős a BCE diplomája”. Példaként hozta fel erre, hogy a gazdálkodástudományi képzésük a Financial Times ranglistáján az utóbbi években rendre a 20. hely körül áll.

Kitért arra, hogy Varga Mihály „szavai mindenkit megnyugtathattak, ha valakinek kétsége volt afelől, hogy az egyetem megmarad-e”. Korábban kormányzati körökből is azt közölték velük, hogy „nincs szó az egyetem megszüntetéséről” – tette hozzá.

Mint ismert, az új felsőoktatási törvény kidolgozása során többször felmerült, hogy az oktatási államtitkárság megszüntetné a Corvinus Egyetemet; terjedtek hírek az ELTE-vel, a gödöllői Szent István Egyetemmel vagy a Budapesti Műszaki Egyetemmel való összevonásról, ahogyan az intézmény lehetséges feldarabolásáról is. A Corvinusos diákok többször tüntettek a kiszivárgott átalakítási elképzelések ellen.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 290 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: