< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: „Szer Üzenete” díjátadás hatodik alkalommal Ópusztaszeren

| Mobile | RSS

„Szer Üzenete” díjátadás hatodik alkalommal Ópusztaszeren

2012. szeptember 7. | hozzászólás | Kultúra

Idén is kiválóságokat díjaznak a 115 éves Szobori búcsún

A tavalyi évben Csete György építész és Dr. Papp Lajos szívsebész professzor kapta a Szer Üzenete Díjat az Ópusztaszeri Emlékpark 115 éves hagyománnyal bíró ünnepén, a Szobori búcsún. A középkori monostor romjai között tartott ünnepi szentmisén a díjat idén is két olyan kiválóság kapja, akik a hazaszeretet, hűség példaképei és életükkel hirdetik a magyarság összetartozását.

A díj egy, a monostor kerengőjéből előkerült pecsétgyűrű másolata. Az ezüst, íjas pecsétgyűrű, melynek szimbólumai az Emlékpark logójában is felfedezhetőek, tökéletesen jeleníti meg Ópusztaszer üzenetét: a pecsétgyűrűn ábrázolt ősi fegyverben rejlő erő egy magasabb rendű küzdelem jelképe. A felfelé mutató nyíl és a megfeszített íj belső feszültségi zónájában található kereszt és Nap-Hold ábrázolások a kereszténység és a nemzeti életösztön akaratát szervezik nemes egységbe.

A „szobornál” való ünneplésnek, a Szobori búcsúnak történelmi gyökerei egészen 1897-ig, az emlékmű felállításáig nyúlnak vissza, azóta gyűltek össze kezdetben a környék iparosai, kereskedői, később szerte az országból ünnepelni az emberek. Már az első alkalommal szentmise kapcsolódott a találkozókhoz, ezért is kezdték el néhány évvel később, már Szobori búcsúként emlegetni a honfoglaló vezérünkről megemlékező eseményeket.

Az idei évben az igazi búcsús hangulathoz lovas kocsis és fogatos felvonulással is hozzájárulnak a szervezők! A könnyű szerkezetes homokfutótól a gumikerekes jártató kocsin át egészen a sátoros ekhós szekérig számtalan típusát ismerhetjük meg az elmúlt századok általános és népszerű közlekedési eszközének. Ez alkalommal azonban nemcsak megnézni lehet őket, de fel is lehet pattanni rájuk, hiszen a zenés felvonulást követően a hajtók a nap folyamán kocsikáztatni fogják a látogatókat!

Ezen túl egész nap lesz kézműves vásár, népzene és néptánc, a gyermekeket Népi Játékok Fesztiválja várja, a skanzenben Kátai Zoltán énekmondó ad koncertet. „Égből pottyant” díszvendég: a Magyar Örökség Díjas Levente Péter.

Programok:

10.30 Lovas kocsik, fogatok, kordék zenés felvonulása, vendégeinket a mise helyszínére, a monostorhoz fuvarozzák. Szálljanak fel a főbejáratnál! A megjelent fogatosok látogatóink szolgálatára állnak, kocsiztatnak a nap folyamán!

11.00 Ünnepi püspöki szentmise a monostornál Celebrálja: Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök

Közben: Szer Üzenete díjátadás

12.00-17.00 Népi Játékok Fesztiválja – 32 nagy méretű népi és történelmi fajáték, játékos vetélkedők ajándékért!

13.35 Kátai Zoltán énekmondó koncertje (Históriás énekek; koboz, lant, fidula). Vendég fellépők: Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes és Fábri Géza (koboz, ének)

14.30 Fogatok, lovas kocsik zenés felvonulása a tópartról a skanzenen át

15.30 Magyar kutyafajták terelési bemutatója

Egész nap:

Kézműves vásár, népzene, néptánc, meleg ételek

Élő skanzen: csikósbemutató több alkalommal, lovaskocsikázás, lakodalmas kalács sütése kemencében, Volt egyszer egy oskola… korabeli tanóra a Tanyai iskolában

Nomád játszótér, nomád kézműves tevékenységek gyerekeknek: nemezelés, gyékényfonás, rézdomborítás, rovás

Az Emlékparkba való belépés és a programokon való részvétel ingyenes, ezen a napon a PARK jegy látnivalói díjtalanul tekinthetőek meg!

Az egyéb szolgáltatásokra a mindenkor érvényes jegyárak érvényesek!

forrás:Ópusztaszer kommunikációs vezető

Leave a Reply 321 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: