< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Szobori búcsú…

| Mobile | RSS

Szobori búcsú…

2012. szeptember 8. | 154 hozzászólás | Kultúra

Közel ezer ember jött el az Ópusztaszeri Emlékparkba, hogy meghallgassa Dr. Kiss –Rigó László püspök Úr szent miséjét. Nemcsak a középkorosztály képviseltette magát a liturgián, hanem több száz fiatal iskoláskorú gyerekek is áhítattal hallgatták a csendes érdekfeszítő „történelem órát”.

A bevonulás sem egyszerű „dolog” volt. A bejárat előtt 16 lovas kocsi várta a vendégeket. Fel lehetett ülni a bakra, a fricskára, vagy a hintóba… a bejárónál népi táncosok szórakoztatták a nagyérdeműt.
A folklór ütemes vérpezsdítő zenéje megmozdította az emberek lábát s szívét. A boldogsághormonok menetelése a lovak patáinak dübörgésével vetekedett. Az iskolás gyerekek hangosan énekelték dudaszó mellett a magyar népdalokat!

A püspök Úr szokásához méltóan, szerényen, csendben, ám mégis érdekfeszítően celebrálta a misét. Volt olyan, kinek a szemében könnycseppek jelentek meg. Megérintette a lelkemet;- mondta szipogva Kovács Gáborné. Majd példákkal illusztrálta Szűz Mária szerénységét. Később kiemelte a szentek magatartását. – „Nem voltak nehézségeik a földön, de ennek az ellenkezője is igaz”.

A misét követően adták át az elismeréseket.

A tavalyi évben Csete György építész és Dr. Papp Lajos szívsebész professzor kapta a Szer Üzenete Díjat az Ópusztaszeri Emlékpark 115 éves hagyománnyal bíró ünnepén, a Szobori búcsún. A középkori monostor romjai között tartott ünnepi szentmisén a díjat idén is két olyan kiválóság kapja, akik a hazaszeretet, hűség példaképei és életükkel hirdetik a magyarság összetartozását.
Az egész napos ünnepi program szegmensei minden látogató kíváncsiságát kielégítette.

Nemeskürty tanár úr betegsége miatt távollétében, otthonában veszi át a díjat, Levente Péternek az Emlékpark igazgatója, Kertész Péter adta át a laudációk után. Péter bátyó, aki feleségével, Döbrentey Ildikóval vett részt az ünnepi szentmisén, meghatottan köszönte meg az elismerést az Úristennek és a jelenlévőknek.

Az egész napos ünnepi program szegmensei minden látogató kíváncsiságát kielégítette.

Programok:
10.30 Lovas kocsik, fogatok, kordék zenés felvonulása, vendégeinket a mise helyszínére, a monostorhoz fuvarozzák. Szálljanak fel a főbejáratnál! A megjelent fogatosok látogatóink szolgálatára állnak, kocsiztatnak a nap folyamán!
11.00 Ünnepi püspöki szentmise a monostornál Celebrálja: Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök
Közben: Szer Üzenete díjátadás
12.00-17.00 Népi Játékok Fesztiválja – 32 nagy méretű népi és történelmi fajáték, játékos vetélkedők ajándékért!
13.35 Kátai Zoltán énekmondó koncertje (Históriás énekek; koboz, lant, fidula). Vendég fellépők: Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes és Fábri Géza (koboz, ének)
14.30 Fogatok, lovas kocsik zenés felvonulása a tópartról a skanzenen át
15.30 Magyar kutyafajták terelési bemutatója

Egész nap:
Kézműves vásár, népzene, néptánc, meleg ételek

Élő skanzen: csikósbemutató több alkalommal, lovaskocsikázás, lakodalmas kalács sütése kemencében, Volt egyszer egy oskola… korabeli tanóra a Tanyai iskolában

Nomád játszótér, nomád kézműves tevékenységek gyerekeknek: nemezelés, gyékényfonás, rézdomborítás, rovás

2012.szeptember 08
-oil-

Leave a Reply 1361 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: