< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Csak Ceauşescu tett ilyet? Meghajolt a kormány az ipari lobbi előtt

| Mobile | RSS

Csak Ceauşescu tett ilyet? Meghajolt a kormány az ipari lobbi előtt

Szakmai szervezetek, politikai pártok s tiltakoznak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megszüntetése miatt. A lépés azt jelzi: a kormány meghajolt az ipari és önkormányzati lobbik előtt, melyek régóta sürgetik a régészeti feltárások „felgyorsítását”. A szakma az örökségvédelem ellehetetlenülésétől tart, miután a korábban a régészeti törvényt is az ipari lobbi érdekei szerint módosították.

A KÖH megszüntetéséről szóló hírt az Index közölte először, a hivatal megszűnésének tényét a KÖH-höz közel álló források később az MTI-nek megerősítették.Az Index kormányzati körökből szerzett értesülései szerint a keddi kormányülésen döntöttek a KÖH megszüntetéséről. Az írás szerint a munkatársak egy része az Emberi Erőforrások Minisztériumához, másik része a Belügyminisztériumhoz kerül, sokaknak azonban felmondanának.

A hivatal feladata a műemlékek felkutatása és védelme, ezen belül például, hogy ellenőrizze: a beruházások az örökségvédelmi törvénynek megfelelően történnek-e. Az Index információi szerint ez a tevékenység szúrta a szemét ingatlan-befektetőknek és önkormányzatok vezetőinek, amely a szervezet két éve tartó leépítéséhez, majd mostani megszüntetéséhez vezetett. Az írás szerint nehézséget jelentettek a KÖH régészeti feltárásai, amelyeket kötelezően kellett elvégezni a régészeti lelőhelyeken tervezett beruházásoknál. A portál úgy tudja, hogy legutóbb kormányzati szinten okozott problémát a kecskeméti Mercedes-gyár építésének helyszínén végrehajtandó régészeti feltárás. A megyei múzeum ugyanis 2,8 milliárd forintos régészeti feltárást irányzott elő, amellyel a KÖH-höz mint engedélyező hatósághoz kellett volna fordulnia.

Két éve építik le

Mint az Index írja, a KÖH megszüntetésének érdekessége, hogy két hónapja nevezték ki a hivatal élére Cselovszki Zoltánt, aki 2000-től 2002-ig már vezette a hivatalt. Tevékenységéhez köthető a KÖH létrejötte az Országos Műemlékvédelmi Hivatal és a Kulturális Örökség Igazgatósága összevonásával.
A portál felidézi, hogy a műemlékvédelmi szervezetet két éve kezdték leépíteni, a műemléki felügyelőket áthelyezték a megyei és kerületi kormányhivatalokhoz. Júliustól a KÖH és a kormányhivatalok égisze alatt működő örökségvédelmi irodák elveszítették építéshatósági jogkörüket és szakhatóságként vesznek részt az engedélyezésben.

A kormány, és a KÖH is a szokásos módon reagált: az MTI megkeresésére a KÖH-ben pénteken nem nyilatkoztak az ügyről. Hammerstein Judit azt mondta, hogy az államtitkárság a kormányhatározat közzétételét követően ad információt az ügyben.

Az LMP szerint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) megszüntetésével a műemlékvédelem és a régészet legfontosabb állami intézménye veszne el, és egy két éve zajló tragikus folyamat zárulna le. Karácsony Gergely szerint az elmúlt két évben tragikus folyamat zajlott ezen a téren, ami a régészeti feltárások szakmai ellehetetlenítésével kezdődött, majd később a műemléki felügyelők kormányhivatalok alá helyezésével folytatódott és végül a KÖH és a kormányhivatalok Kulturális Örökségvédelmi Irodáinak építéshatósági jogkörének elvonásával végződött.

Szakmailag előkészítetlen lépésnek tartja a KÖH megszüntetését a Magyar Régész Szövetség (MRSZ); pénteki közleményében a szervezet. Mint hangsúlyozzák, ezzel a lépéssel véget érne a magyar műemlékügy önálló szervezetének több mint 130 éves története és végveszélybe kerülnének az elmúlt időszakban egyre kiszolgáltatottabbá vált hazai régészeti lelőhelyek. Párhuzamosan ezzel a folyamattal zajlik a magyar múzeumok “ellehetetlenítése” is, ami számos értékes gyűjtemény bezárásához vezethet – vélekedtek.

Lassányi Gábor elnök arra emlékeztetett, az örökségvédelmi törvény tavaly kétszer is módosult, amit mind a hazai, mind a nemzetközi szakmai szervezetek erőteljesen kifogásoltak, mondván: a változások igen negatív hatással járnak a régészeti örökség védelmére. Ezt követően a KÖH-től elvonták az építéshatósági jogkört, majd rövidesen megszűnik maga a hivatal is – tette hozzá.

Nem őszinte a kormány

“A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megszüntetésének szándéka lényegében az állami örökségvédelem felszámolását jelenti, ami alkalmas a magyar nemzeti kormány őszinteségének a kétségbevonására, megvalósítása hosszú időre kompromittálná a magyar kulturális demokrácia ügyét” – írta közleményében a Budapest Világörökségéért Alapítvány.

A civil szervezet szerint “a hír ellentétes az alaptörvénnyel, amely kimondja: “a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége”, a Világörökség Egyezménnyel, amely előírja hazai örökség-igazgatási és tudományos szervezetek fenntartását és működtetését, valamint megsérti valamennyi e tárgyban született hazai törvényt és rendeletet”. Mint fogalmaztak, csak Ceauşescu szüntetett meg Európában műemléki hivatalt.

A tiltakozás hatására végül megszólalt a kormány is. A KÖH feladatköre nem szűnik meg, a háttérintézményt átszervezik, de az intézményesített örökségvédelem nincs veszélyben Magyarországon – hangsúlyozta L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára egy siófoki konferencia után rendezett sajtótájékoztatón.

L. Simon megerősítette: a kormány arról döntött, hogy átszervezi a hivatalt. Azokat a jogköröket, amelyek az építészeti és régészeti engedélyezéssel kapcsolatosak, áthelyezik első fokon a járási kormányhivatalokba, másodfokon a megyei kormányhivatalokba. A szándék, hogy „a hatósági engedélyeztetés felgyorsuljon, így a jövőben minden ilyen eljárás a kormányhivatalokon keresztül történik majd”.
forrás:legfrissebb hírek.hu

Leave a Reply 241 megnézve, 1 alkalommal mai nap |