< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Izgalmas, érdekes, tanulságos programok és tárlatvezetés a Somogyiban…

| Mobile | RSS

Izgalmas, érdekes, tanulságos programok és tárlatvezetés a Somogyiban…

2012. szeptember 12. | hozzászólás | Kultúra

Tárlatvezetés a Somogyiban
A „Fűben, fában …” – művészi növényábrázolások a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveiben című kiállítás rendezője tárlatvezetéssel várja az Érdeklődőket szeptember 13-án, csütörtökön 16.30, szeptember 15-én, szombaton 11 és 16, szeptember 16-én, vasárnap 11 és 16 órától.
A program könyvtári tagság nélkül is és ingyenesen látogatható.

Kulturális Örökség Napjai a 131 éves Somogyi-könyvtárban
2012. szeptember 15–16. (szombat–vasárnap) 10–18 óra
Szeged, Dóm tér 1-4. és a városban

A Kulturális Örökség Napjai országos programsorozat ingyenes épületlátogató kínálatával az épített örökség megismerését népszerűsíti. 2012-ben ÖRÖKÖLT ÜZENET címmel ugyan a szellemi kulturális örökség ismertetése áll a középpontban, de a „Szakrális Művészetek Hete” rendezvénysorozat kapcsán templomok megtekintésére is hívja az Érdeklődőket.

Az idén 131 éves Somogyi-könyvtár 2006-ban csatlakozott a rendezvénysorozathoz, azóta minden évben megnyitja nemes anyagokból épített, 1984-ben átadott, „késő-szocreál” épületét az örökségnapokon a Látogatóknak, akik olyan terekbe, helyiségekbe (könyvraktárak, műhelyek, gépház) is bejuthatnak vezetéssel, amelyek egyébként a könyvtárhasználó számára zárva vannak.
2012. szeptember 15-én és 16-án, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között változatos programmal várja az Érdeklődőket a bibliotéka. Lesz épület-bemutató túra, lesz tárlatvezetés a „FŰBEN, FÁBAN …” – művészi növényábrázolások a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveiben című kiállításon és lesz könyvbemutató „Örökölt üzenet – könyvkincseink” címmel az Emlékkönyvtárban.

A könyvtár ugyanakkor „kilép” az épületből; három, tematikus sétára várja az Érdeklődőket.

Az egyik „A századforduló üzenete – kulturális barangolás Szeged belvárosában” címmel az eklektikus, szecessziós épületek lépcsőházaiba, rejtett udvaraiba nyújt betekintést – az egykori tulajdonosok történetét is ismertetve.

A másik, az „ökumenikus” templomséta többek között a Rozália kápolna, a Honvéd téri református templom, a Magyar ortodox templom és az Új Zsinagóga „szakrális tereibe” vezeti el a résztvevőket. A templomséta útvonala és programja más szombaton, mint vasárnap. (A belvárosi séta tervezett időtartama másfél óra, a templomsétáé kettő óra.)

Mindkét séta mindkét napon 14 órakor a Somogyi-könyvtár épülete elől (Dóm tér 1-4.) indul.

A harmadik séta „A Boldog Feltámadás Reménye Alatt” címmel a Bajai úti Református temetőbe vezet. Ez a séta a „Hol sírjaink domborulnak … – híres szegediek nyugvóhelye” címmel megkezdett sorozat harmadik része. (Korábban a Belvárosi temetőben, majd a Zsidó sírkertben volt hasonló, jeles személyek síremlékéhez vezető séta.) A tiszteletadás mellett az érdeklődők rövid áttekintést kapnak a város történetében kiemelkedő szerepet játszó, református vallású elődök (többek között: Miháltz István geológus, Dézsi Lajos akadémikus, irodalomtörténész, Buday Árpád régész, muzeológus, Herepei János régész, muzeológus, Kovács Júlia gyermekgyógyász) életpályájáról is.

A séták mindkét napon 10 és 14 órakor indulnak a Belvárosi temető (villamosmegállóval szemközti) bejáratától. (Tervezett időtartam: két óra)

A Korzó Zeneház idén is csatlakozik a Somogyi-könyvtár programjaihoz. Építészet és zene harmóniája címmel Koczor György, Ybl-díjas építész mutatja be az épületet, ezt követően a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészei kamarakoncerttel ajándékozzák meg a résztvevőket.

A Zeneház csak szombaton, szeptember 15-én látogatható, a program kezdete: 14 óra. (Széchenyi tér 9., bejárat a Fekete sas utca felől.)

A séták iránt érdeklődőknek ajánlott az előzetes jelentkezés (személyesen a könyvtár adminisztrációjában, telefonon a 630 634 vagy 425 525-ös telefonszám 201-es mellékét kérve vagy a központi e-mail címen: library@sk-szeged.hu.

A programok könyvtári tagság nélkül is és ingyenesen látogathatók.
Minden érdeklődőt szeretettel vár a Somogyi-könyvtár. (Szeged, Dóm tér 1-4.)

További részletek a Somogyi-könyvtár honlapján: http://www.sk-szeged.hu/1002

Add tovább! – Zöld Nap Szegedért
2012. szeptember 22., szombat 10-17 óra
Dóm tér 1-4. (Somogyi-könyvtár előtti terület)

„A természet nem a vagyontárgyunk: úgy kell átadnunk gyermekeinknek, ahogy kaptuk.” (Oscar Wilde)

A környezettudatos magatartás fontosságára és környezetünk értékeinek megóvására hívja föl a figyelmet az Add tovább! – Zöld Nap Szegedért címmel meghirdetett akciónap, amelynek fő szervezője a Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete. A program szeptember 22-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik a Dóm téren, a Somogyi-könyvtár központi épülete előtt, a Bor tér 2012 rendezvénysorozathoz kapcsolódóan. A könyvtár előtt fölállított sátrakban a meghívott intézmények, társaságok és egyesületek interaktív játékokkal, látványos bemutatókkal várják a „zöld gondolat” iránt érdeklődő gyerekeket és felnőtteket.
Lesz memóriajáték, állat-összerakó (puzzle), mini-zoo a „nemszeretem állatok” elfogadására. Az egzotikus élőlényekből készített használati és dísztárgyak az emberi önzés természetpusztító hatásával szembesítik a látogatót. Az „ökolábnyom-számítással” megtudhatjuk, életmódunk milyen hatást gyakorol környezetünkre. Vállalkozókedvű nézelődők együtt kísérletezhetnek a kémia-szakos egyetemi hallgatókkal. A hulladék körforgását pörgettyűs játék szemléleti. Arra is fény derül, hogyan „füstöl” a színpadi cigaretta anélkül, hogy károsítaná egészségünket.

A Csongrád Megyei Könyvtárosok Egyesülete pályázatot hirdet általános iskolás gyermekeknek Add tovább! – Zöld Nap Szegedért címmel. A pályázat célja az oktatási és nevelési intézmények minél nagyobb számú bevonása a „zöld gondolat” programjába. A részletekről a helyszínen tájékoztatják az érdeklődőket.

A rendezvény az Új Széchenyi Terv keretében a DAOP – 5.1.2/C-09-2f-2010-0002 Biopolisz Park – Egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt keretében valósul meg.

A Zöld Nap Szegedért főbb együttműködő partnerei:
Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Enterprise Europe Network szegedi irodája
EUROPE DIRECT Szeged
Föld Napja Alapítvány
Nemzeti Környezetügyi Intézet Szegedi Kirendeltsége
Partiscum Csillagászati Közhasznú Egyesület
Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.
Szegedi Közéleti Kávéház
Szegedi Műsorkalauz-Szuperinfó
Szegedi Nemzeti Színház
Szegedi Tudományegyetem Füvészkert
Szegedi Tudományegyetem TTIK Kémiai Tanszékcsoport
Szegedi Vadaspark
Szegedi Városkép Kft.

További részletek a Somogyi-könyvtár honlapján: http://www.sk-szeged.hu/1010

Andóczi Balogh Éva
PR-munkatárs
Somogyi-könyvtár

Leave a Reply 411 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: