< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egymás ellen tüntet Japán és Kína

| Mobile | RSS

Egymás ellen tüntet Japán és Kína

A japán ellenzék legnagyobb pártjának vezető politikusai szombaton felszólították a kormányt, hogy tanúsítson keménységet a Kínával a Szenkaku-szigetek miatt támadt, egyre jobban elmérgesedő területi vitában. A Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöki tisztségéért a hónap végi pártkongresszuson harcba szálló jelöltek – köztük Abe Sindzo korábbi miniszterelnök, Isiba Sigeru volt védelmi miniszter és Isihara Nobuteru pártfőtitkár – éles szavakkal ostorozták Kínát egy politikai rendezvényen. Egyúttal szorgalmazták, hogy a szigetország fokozza jelenlétét a Kelet-kínai-tengeren fekvő, vitatott hovatartozású szigeteken, amelyek szerintük Japán “sérthetetlen szuverenitású területéhez” tartoznak. (Tokiói megfigyelők úgy vélik, hogy a közelgő parlamenti választásokon elsöprő győzelmet arathat az LDP, amelynek elnöke a hagyományok szerint Japán következő kormányfője is lesz.)
Egymás ellen tüntetnek

Közben a szigetvita újabb fejezeteként Tokió-ellenes tüntetések kezdődtek szombaton Pekingben és Sanghajban. Japán pekingi nagykövetsége előtt több száz tüntető gyűlt össze, és különböző tárgyakkal dobálta meg az épületet. A tiltakozókat a kivezényelt rendőrök igyekeztek megfékezni.

Hasonló megmozdulások voltak Kínában is. Mint az EFE spanyol hírügynökség jelentette, Kína mintegy húsz városában körülbelül 40 ezer ember tüntetett japánellenes jelszavakat skandálva. Több helyen erőszakos formában is kifejezésre juttatták a Japánnal szembeni tiltakozásukat. Pekingben mintegy ezer ember demonstrált a japán nagykövetség közelében, áttörte a rendőrségi kordont, majd különböző tárgyakkal megdobálva az épületet. Hasonló megmozdulások kezdődtek Sanghajban is, ahol a tüntetők az ottani japán konzulátushoz akartak vonulni. A rendőrség kordont vont az épület köré. A déli Hunan tartományban lévő Csangsában mintegy tízezer ember vett részt egy tüntetésen, ahol állítólag japán zászlót is égettek. Számos tiltakozó megmozdulást szerveztek – vélhetően az interneten keresztül – Csianban és Szucsouban. A keleti Csingtaóban a tiltakozók megtámadtak egy japán termékeket árusító bevásárlóközpontot.

A kínai tüntetésekre reagálva a japán külügyminiszter, Gemba Koicsiro szombaton bejelentette, országa azt követeli a kínai kormánytól, hogy szavatolja a területén élő japán állampolgárok biztonságát.
Egy zászóval kezdődött

Japán és Kína évtizedek óta egyaránt magának követeli a Kelet-kínai-tengeren fekvő, kínaiul Tiaojü-, japánul Szenkaku-szigeteket. A feszültség augusztusban éleződött ki, amikor kínai aktivisták szálltak partra az egyik lakatlan szigeten, és kitűzték a kínai zászlót. A japán hatóságok elfogták, majd később elengedték őket. Válaszul egy másik szigeten japán nacionalisták szálltak partra, ami ellen Peking élesen tiltakozott. A feszültséget fokozta, hogy a hét elején a japán kormány bejelentette: állami ellenőrzés alá vonja a szigeteket. Erről hivatalos adásvétel történt a kormány és a szigetek tulajdonosának számító Kurihara család között. Peking a legmagasabb szinten tiltakozott ez ellen. A történteket Peking szuverenitása súlyos megsértéseként értékelte. Tovább élezte a helyzetet, hogy pénteken hat kínai őrhajó hatolt be japán vizekre.

A szigetek japán közigazgatás alatt állnak. Feltételezések szerint a térségben jelentős gázlelőhelyek találhatók.

forrás:index.hu

Leave a Reply 279 megnézve, 1 alkalommal mai nap |