< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Orbán, a magyar megoldás – így viccelődik a külföldi sajtó

| Mobile | RSS

Orbán, a magyar megoldás – így viccelődik a külföldi sajtó

2012. szeptember 15. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Az American Prospect főszerkesztőjének szarkasztikus írása azt javasolja, hogy ha ideológiai bizonytalansága és választási kampányának általános inkompetenciája miatt továbbra is záporoznak a bírálatok Romney címére, akkor a konzervatívoknak Orbán Viktort kell indítaniuk az elnöki posztért folyó harcban – mondta el a Klubrádióban a nemzetközi sajtót szemléző külpolitikai elemző, Szelestey lajos.

A cikk szerzője, aki a Washington Post kolumnistája is, “Magyar megoldás” című kommentárjában azzal érvel, hogy a magyar kormányfő a jelek szerint inkább elkötelezett egy Tea Party-program mellett, mint az amerikai jelölt.

A szarkasztikus írás felsorolta Orbán látványos “eredményeit”: két év alatt szétverte a munkanélküli juttatásokat, korlátozta a sztrájkjogot és leépítette a nyugdíjakat, összetűzött az EU-val miután a miniszterelnök hivatala alá akarta rendelni az igazságszolgáltatást és tisztogatást hajtott végre azoknál a médiumoknál, amelyek nem álltak be mögé. Ennélfogva a független hangok szinte teljesen eltűntek a közszolgálati rádióból és tévéből – folytatódik a felsorolás, kimelve: Orbán politikája minden eddiginél jobban megosztotta az országot.
Infinety network
A legfrissebb hasonlóság a tengerentúli konzervatívok és a magyar vezető tervei között, hogy Magyarországon bevezetik a regisztrációt, amivel azokat igyekeznek távol tartani a szavazástól, akik csak későn szánják el magukat a voksolásra. Emiatt az egyik ellenzéki párt vezérei éhségsztrájkba kezdtek – írta meg az amerikai publicista. Az egyetlen, ami Orbán ellen szól amerikai szempontból, az a vonzódása Putyin Oroszországához. De ez sem olyan nagy baj, mert ez már külpolitika, és az olyan terület – Romney nap mint nap bizonyítja -, amelyet a konzervatívok már nem vesznek komolyan. Romney nagyjából megtette a magáét, itt az idő, hogy behívják Orbán Viktort! – írja a szerző.

Az idézett lapszemlében Szelestey Lajos kiemelte a Die Presse írását is, amely arról a példátlan fejleményről tájékoztatja az olvasókat: a magyar és román politikai válság oda vezetett, hogy a büsszeli Európai Bizottság illetékes biztosa azt javasolja, hogy a jövőben módszeresen ellenőrizzék, vajon betartják-e a jogállamiság normáit a tagországokban. Viviane Reding Strasbourgban az EP előtt ismertette elképzelését, miszerint a Európai Parlamentnek és a Tanácsnak meg kell állapodnia egy olyan mechanizmus megalkotásában, amely a jogállamiság megőrzését felügyeli. Arra hivatkozott, hogy a most érvényben lévő szerződésszegési eljárás túl technikai és túl lassú, ha nagy kockázatokkal járó helyzetekben, gyorsan kell közbeavatkozni. A biztos hamarosan bemutatja a tervet és a jövőben évente egyszer referálni kíván Strasbourgban az igazságszolgáltatás állásáról.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 205 megnézve, 1 alkalommal mai nap |