< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Újabb gömbszerű képződményekre bukkant az Opportunity a Marson

| Mobile | RSS

Újabb gömbszerű képződményekre bukkant az Opportunity a Marson

2012. szeptember 17. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

A NASA hosszú életű Opportunity robotja gömbszerű kőzetformációkat ábrázoló felvételt küldött haza a Marsról, mely gondolkodóba ejtette a kutatókat.

A robotfelderítő által múlt héten elért kőzetkibúvásnál megfigyelhető gömbszerű képződmények számos szempontból különböznek a vasban gazdag, szintén gömbölyded „áfonyára” kereszteltektől, amelyeket 2004 elején, a landolási helyen és számos más helyszínen fedezett fel.

Az Opportunity jelenleg a Kirkwood kőzetkibúvást vizsgálja Cape Yorknál, a hatalmas Endeavour-kráter nyugati szegélyének egyik részénél. A hólyagszerű képződmények átmérője mintegy 3 milliméter. Az elemzés egyelőre előzetes, de azt mutatja, hogy ezek a gömböcskék nem rendelkeznek a marsi áfonyák magas vastartalmával. A felvétel valójában négy fotóból álló mozaik.

Steve Squyres, az Opportunity szakembere szerint ez az egyik legérdekesebb felvétel az egész küldetés alatt. „A Kirkwood tele van ezen apró, gömbszerű objektumokkal. Természetesen azonnal az áfonyákra gondoltunk, azonban ez valami más. Még soha nem tapasztaltuk a gömböcskék ilyen mértékű felhalmozódását marsi kőzetkibúvásban.”
marsi gömböcskék, Opportunity

Az Opportunity által máshol felfedezett marsi áfonyák a kőzeteket átjáró víz által lerakott, hematit ásványban gazdag konkréciók (összetömörülések), így fontos bizonyítékot nyújtanak az ősi Mars nedves környezeteire.

A Kirkwood-gömböcskék nagy része a szél miatt sérült és erodálódott. Ahol a szél részben elhordta őket, koncentrikus struktúrát tárt fel. Az Opportunity a robotkarján lévő mikroszkopikus képalkotó készüléket használta a közelebbi vizsgálathoz. A kutatók pedig szintén a robotkaron lévő alfa-részecske röntgenspektrométerrel vizsgálták meg a gömböcskék összetételét.

„Úgy tűnik, kívül keményebbek, belül lágyabbak – mondja Squyres. – Koncentrációjuk, struktúrájuk, összetételük és megoszlásuk tekintetében eltérnek az áfonyáktól. Így nagyszerű geológiai rejtvény áll előttünk. Számos hipotézisünk van, de kedvenc jelenleg nincs. Beletelik némi időbe, mire megoldást találunk eme képződmény eredetére” – mondja a kutató.

A Kirkwood mellett fekszik egy újabb tudományos célpont. A helyszín kiterjedt, sápadt színű kőzetkibúvás a Cape York területén, ahol a bolygó körüli pályáról tett megfigyelések agyagásványok jelenlétét sugallták. Ez lehet a robotfelderítő következő vizsgálati területe a Kirkwood után.
Cape York, Opportunity

Négy évvel ezelőtt az Opportunity elhagyta a Viktória-krátert – amelyet két évig vizsgált -, hogy elérje a sokkal nagyobb Endeavour-kráter szegélyénél lévő, különféle típusú geológiai formációkat. A robot energiaszintje kedvező a vizsgálódásokhoz. A tavaszi napéjegyenlőség is közeledik a Mars déli féltekén, így a napfény mennyisége emelkedni fog az elkövetkező hónapokban.

John Callas, a Sugárhajtású Laboratórium kutatója szerint az Opportunity kitűnő állapotban van ahhoz képest, hogy 8 és fél éve vizsgálódik a bolygón. „Az energiatermelés szintje hasonlít az egy marsi évvel ezelőttihez, így termékeny tavaszra és nyárra számítunk.”

A NASA 2003 nyarán bocsátotta fel ikerrobotjait, a Spiritet és az Opportunityt. Mindkét robotfelderítő eredetileg háromhónapos misszióra indult, melyet 2004 áprilisában befejeztek, majd további éveken át vizsgálódtak. A Spirit 2010 márciusában hallgatott el. A felderítők nevéhez számos fontos felfedezés kapcsolódik az ősi Mars nedves környezeteiről, melyek talán kedvezőek lehettek a mikrobiális élet hordozására.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 323 megnézve, 1 alkalommal mai nap |