< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: “Öljük meg a kutyát” A biztonsági őr szerint előre kitervelték a bengázi támadást

| Mobile | RSS

“Öljük meg a kutyát” A biztonsági őr szerint előre kitervelték a bengázi támadást

Korai lenne még terrortámadásnak minősíteni az Egyesült Államok bengázi konzulátusa ellen végrehajtott támadást – jelentette ki hétfőn Washingtonban Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Egy, a támadás során megsebesült biztonsági őr azonban ragaszkodik ahhoz, hogy iszlamista szélsőségesek kitervelt támadására került sor, elmondása szerint a támadást nem előzte meg tüntetés.

A szóvivő szerint a folyamatban lévő vizsgálat lezárásig korai lenne minősíteni a történteket. Ezzel Nuland megerősítette a Jay Carney fehér házi szóvivő által pénteken, Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet által pedig vasárnap hangoztatott álláspontot, miszerint a történtekről még nem áll rendelkezésre elegendő információ és nincs bizonyíték arra, hogy előre kitervelt akciót hajtottak volna végre.

Rice, hangsúlyozva, hogy a pillanatnyilag rendelkezésére álló információk alapján nyilatkozik, a Fox News televíziónak vasárnap kijelentette, hogy a bengázi incidens az Amerikában leforgatott, Mohamed prófétát gyalázó film miatti, spontán tiltakozásként kezdődött. Mint mondta, a megmozdulás erőszakba csapott át, mert azt „eltérítették” a tüntetéshez csatlakozott, nehéz kézifegyverekkel felszerelt, szélsőségesekkel kapcsolatban álló személyek.

„Jelenleg nem látjuk annak jeleit, hogy ez egy koordinált terv alapján, előre kitervelt módon elkövetett támadás lett volna. Nyilvánvalóan megvárjuk a nyomozás eredményét, s addig nem akarunk elhamarkodott következtetést levonni” – mondta Rice.

Ezzel ellentétes álláspontot képviselt Mohamed Magarif ideiglenes líbiai államfő, aki vasárnap jelentette be, hogy a támadással kapcsolatban ötven embert letartóztattak. Magarif a CBS televíziónak azt nyilatkozta, hogy az elkövetők külföldiek, Maliból és Algériából több hónappal ezelőtt beszivárgott szélsőségesek voltak, akik az akciót a helyi szimpatizánsaikkal együtt előre kitervelték.

Az Arab-félszigeten működő al-Kaida magára vállalta a merényletet, azt állítva, hogy azzal a szervezet második számú vezetője, Abu Jahja al-Líbi július haláláért állt bosszút. Al-Líbivel amerikai dróntámadás végzett. A terrorszervezet ugyanakkor semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá állítását.

John McCain republikánus szenátor, volt a 2008-as elnökválasztás vesztes elnökjelöltje több nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „nevetséges” azt hinni, hogy az incidens lehetett más, mint előre kitervelt terrortámadás.

Egy, az interneten hétfőn közzétett amatőr videofelvétel arról tanúskodik, hogy a líbiai tüntetők menekítették ki az Egyesült Államok lángokban álló bengázi konzulátusáról Christopher Stevens amerikai nagykövetet, saját autójukkal szállították kórházba az öntudatlan állapotban lévő diplomatát, de az orvosok már nem tudtak rajta segíteni. A felvételből, illetve a szemtanúk beszámolóiból inkább arra lehet következtetni, hogy az incidens spontán tiltakozásként kezdődött.

Szemtanú: a támadást nem előzte meg tüntetés

Egy, a támadás során megsebesült biztonsági őr azonban ragaszkodik ahhoz, hogy iszlamista szélsőségesek kitervelt támadására került sor, és nem egy tüntetés fajult el. A Daily Telegraph-nak nyilatkozó őr elmondása szerint a támadást nem előzte meg tüntetés. Beszámolása szerint a támadás egy lövéssel indult, majd gránátokat dobtak a létesítmény falaira, és automata fegyverekkel kezdtek lőni. Mintegy 30 férfi rohanta meg a kapukat és „azt kiáltották, hogy öljük meg a fattyúkat!” – mondta el az őr, és hozzátette, hogy nem hallott vallási vagy a tüntetők által hangoztatott szólamokat. Elmondása szerint, amikor meglátták őt, akkor a konzulátus líbiai őrzőjének vélték, és azt mondták: „öljük meg a kutyát!”

Menesztették a Bengázi biztonságáért felelős vezetőket

Közben menesztették a Bengázi város biztonságáért felelős vezető illetékeseket az amerikai konzulátus elleni, halálos áldozatokat követelő múlt heti merénylet következményeképpen – közölte Fauzi Abdel-Áli belügyminiszter a Reuters hírügynökséggel.

A belügyminiszter leszögezte, hogy a múlt heti döntés alapján Vanisz Sarif, a keleti országrészért felelős belügyminiszter-helyettes és Hasszán Buhmida bengázi nemzetbiztonsági főnök egyaránt távozik hivatalából. Mindkettejük posztját Szalahadín Dogman ezredes veszi át – tette hozzá.

Bengáziban iszlám szélsőségesek múlt kedden támadták meg az Egyesült Államok konzulátusát a prófétagyalázó amerikai amatőr film miatt tiltakozva. A támadásban meghalt Christopher Stevens amerikai nagykövet, a konzulátus három munkatársa és közel tucatnyi líbiai őr.

“Mindent megteszünk, amit helyesnek tartunk, ha a város biztonsági helyzetét érintő gyengeség mutatkozik a biztonsági vezetésen belül” – fogalmazott a belügyminiszter.

Fatvát adtak ki a film készítői ellen

Egy egyiptomi szalafista imám pedig fatvát, azaz vallási rendeletet adott ki, amelyben a Mohamed prófétát és az iszlámot gyalázó amatőr film készítőinek meggyilkolására szólította a muzulmánokat – jelentette az iszlamista honlapokat figyelő amerikai szervezet, a SITE hétfőn.

Ahmed Asus dzsihadista internetes fórumokon közzétett fatvájában arra szólította fel az Egyesült Államokban és Európában élő fiatal muzulmánokat, hogy öljék meg a The Innocence of Muslims (A muzulmánok ártatlansága) című film készítőit: a rendezőt, a producert, a színészeket, illetve mindenkit, aki részt vett a film elkészítésében.

“Siessetek, siessetek amerikai és európai fiatal muszlimok, leckéztessétek meg ezeket a mocskokat, hogy megértse minden majom és disznó Észak-Amerikában és Európában is” – rendelkezett a szalafista imám, aki állítólag szoros kapcsolatokat ápol az al-Kaida terrorhálózat vezetőivel.

Folytatódó tüntetések

Hétfőn folytatódtak a tüntetések az arab világban a film ellen, Pakisztánban ketten meghaltak a tüntetések során, Kabulban a levegőbe lődöztek és rendőrautókat gyújtottak fel. Tiltakozások voltak Indonéziában, Jemenben és más arab országokban is, a legjelentősebb Libanonban.
“Az Egyesült Államok a nagy sátán!”, “Izrael az iszlám ellensége!” – skandálták az egybegyűltek a Hezbollah libanoni síita szervezet tüntetésén. A Hezbollah felhívására több tízezren vonultak utcára hétfőn Bejrút egyik déli elővárosában, a film elleni tiltakozásul.

A megmozduláson egy negyedórára megjelent a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk, aki csak nagyon ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt, 2008 óta most először mondott beszédet híveinek. “Ez egy komoly mozgalomnak a kezdete, amelynek folytatódnia kell szerte a muszlim világban Isten prófétájának védelmében” – hangsúlyozta Naszrallah az éljenző tömeg előtt. Hozzátette, hogy a film az eddigi legsúlyosabb támadás az iszlám ellen.

A tüntetők között a férfiakon kívül nők és gyerekek is voltak. Az egyik tiltakozó a francia hírügynökségnek elmondta, hogy bár nem látta a filmet, de hallotta, hogy az Mohamed prófétát “egy vérszomjas személyként mutatja be, aki csak az ösztöneire hallgat”.

atv.hu / MTI
forrás:atv.hu

Leave a Reply 447 megnézve, 1 alkalommal mai nap |