< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A Pálinka Nemzeti Tanács közleménye a pálinkák ellenőrzött minőségéről és biztonságáról

| Mobile | RSS

A Pálinka Nemzeti Tanács közleménye a pálinkák ellenőrzött minőségéről és biztonságáról

2012. szeptember 19. | hozzászólás | Közélet

Sajnálatos hírek láttak napvilágot az elmúlt napokban a Csehországban történt metilalkohol-mérgezéssel összefüggésben. Az egyelőre ismeretlen régióbeli helyszínen előállított és forgalmazott metilalkohollal szennyezett szeszesital termék már több halálos áldozatot is követelt a helyi fogyasztók körében.

A megjelent hírekkel kapcsolatban fontosnak tartjuk rögzíteni, hogy egyes téves szóhasználattal megjelent sajtóhírekkel szemben az érintett szeszesital termék nem pálinka, pálinkának semmilyen módon nem is nevezhető!
A “pálinka”, “törkölypálinka” fogalmát az Európai Unió eredetvédelmi rendelete határozza meg; eszerint a pálinka olyan gyümölcspárlat, amelyet Magyarországon termett nemes és vadgyümölcsből, szőlő törkölyből, illetve aszú szőlő törkölyből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.
A pálinka 2004-ben kapta meg a név kizárólagos – magyar – használatát, azaz közösségi földrajzi árujelző oltalomban részesült. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban csak a Magyarország területén – a fent említett alapanyagokból és módon – készített párlatot lehet pálinkának nevezni.
Mindemellett hangsúlyozzuk, hogy a Magyarországon előállított, illetve forgalomba hozott pálinkák szigorú élelmiszer-biztonsági előírások alapján, ellenőrzött körülmények között kerülnek előállításra, fogyasztásuk biztonságos.

Pálinka Nemzeti Tanács
forrás:friss hírek (OS)
——————————————————————-

Leave a Reply 249 megnézve, 1 alkalommal mai nap |