< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Japánokat támadtak meg Hongkongban

| Mobile | RSS

Japánokat támadtak meg Hongkongban

A támadást követően Tokió arra kérte a Kínában élő állampolgárait, hogy éjszakánként ne hagyják el lakhelyüket.

A két, 35, illetve 37 éves japán állampolgár a város egyik forgalmas tengerparti sétányán sétálgatott, amikor egy hongkongi lakos megkérdezte tőlük, hogy japánok-e. Az igenlő választ követően a támadó többször megütötte őket.

A 31 éves elkövetőt kedden őrizetbe vették és kihallgatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték – közölte a hongkongi rendőrség.

A támadást követően a hongkongi japán konzulátus figyelmeztetést adott ki a szigetország ott élő állampolgárai számára, amelyben arra szólította fel őket, hogy ne mutatkozzanak csoportosan, és ne menjenek ki az utcára éjszaka.
Szigetvita – Japán-ellenes tüntetés Malajziában és Kínában

Kínában a múlt kedd óta folynak Japán-ellenes tüntetések, amelyek azután törtek ki, hogy a tokiói kormány megvásárolta egy magánszemélytől a szigetország ellenőrzése alatt álló, de Peking által magáénak követelt, Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü (Diaoyu) néven ismert kelet-kínai-tengeri szigetcsoport három tagját.

Kína-szerte számos támadás ért japán állampolgárokat és cégeket az elmúlt egy hétben, aminek következtében a legtöbb japán tulajdonú gyár és bolt bezárt az országban. Hongkongban a hétfő esti támadás volt az első erőszakos cselekmény a szigetország állampolgáraival szemben.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 268 megnézve, 1 alkalommal mai nap |