< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Befagyaszthatja a nyugdíjakat Spanyolország

| Mobile | RSS

Befagyaszthatja a nyugdíjakat Spanyolország

A nyugdíjak befagyasztására, a nyugdíjkorhatár emelésére készül Spanyolország a Reuters szerint. A spanyol kormánynak már nem maradt ás eszköz a kezében, hogy javítsa az ország költségvetésének helyzetét.

Spanyolország a nyugdíjak befagyasztására és a nyugdíjkorhatár emelésére készül annak érdekében, hogy teljesíteni tudja egy esetleges segélycsomag költségvetési kiadáscsökkentési feltételeit – jelentette a Reuters hírügynökség. A hírügynökség forrásai szerint a nyugdíjkorhatár 65 évről 67 évre emelése már kész tény, de a nyugdíjak inflációhoz kötött éves emelésének beszüntetéséről még folynak az egyeztetések.

A nyugdíjintézkedéseket a jövő héten a 2013-as költségvetési terv bemutatásával együtt mutathatják be, és erőteljes jelzést adhat a befektetőknek Spanyolország strukturális reformok melletti elkötelezettségéről.

Spanyolország a politikai következményektől tartva eddig ódzkodott az ilyen megszorító intézkedésektől. Mariano Rajoy miniszterelnök, aki már több alkalommal is választási ígéreteivel ellentétes intézkedéseket kényszerült hozni, korábban többször is megerősítette, hogy a nyugdíjrendszerhez nem nyúlnak. A végrehajtott kiadáscsökkentések után azonban a költségvetés további lefaragásához már nem maradt más eszköz. A miniszterelnök szóhasználata is ennek megfelelően vált megengedőbbé az utóbbi napokban: a múlt héten már “legvégső megoldásként” beszélt a nyugdíjrendszer megreformálásáról.

A változó szóhasználatból elemzők arra következtetnek, hogy ha nem is tervezi a spanyol kormány a nyugdíjak csökkentését, de azok emelését sem kívánja folytatni.

A 2012-es költségvetés 1 százalékos inflációval számolt, de az valójában közel jár a három százalékhoz, ami 4 milliárd eurós többlet nyugdíjkifizetést jelentene januárban, még a 2012-es költségvetés terhére.

A munkanélküliségi ráta közel jár a 25 százalékhoz Spanyolországban, és az előrejelzések szerint még legalább 2015-ig magas szinten is marad, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjkasszába befizető alkalmazottak száma 10 éve a legalacsonyabbra csökkent, a nyugdíjak “fenntarthatósági rátája” nyugdíjasonként 2,39 befizetőre csökkent. A munkanélküliség növekedésével és a lakosság elöregedésével a ráta akár 2-re is csökkenhet.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 283 megnézve, 1 alkalommal mai nap |