< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Gulyásdiplomácia: Miért kellene Orbánnak lemondania?

| Mobile | RSS

Gulyásdiplomácia: Miért kellene Orbánnak lemondania?

Gulyásdiplomácia: Miért kellene Orbánnak lemondania?
New York – Augusztus 31-én az Orbán Viktor miniszterelnök közvetlen utasítása alatt lévő magyar kormány kiadta Bakunak az azerbajdzsáni hadsereg hadnagyát, Ramil Safarovot. Safarov egy budapesti börtönben már leült nyolc évet Gurgen Margarian 2004-ben történt meggyilkolása miatt. Mint azt a sajtóban széles körben olvashattuk, Safarov álmában, baltával verte agyon Margariant, egy örmény tisztet, aki a NATO Partnerség a Békéért gyakorlatán vett részt vele együtt – eleveníti fel a HuffPost a két héttel ezelőtti világbotrány részleteit.
.
Orbán előbb azt állította, azzal a feltétellel szállították a rabot Azerbajdzsánba, hogy az életfogytiglani börtönbüntetés hátralévő részét hazájában fogja leülni. Orbán a későbbi kijelentéseiben elismerte, hogy nem csak ő maga személyesen írta alá a kiadatási egyezményt, hanem korábban több alkalommal figyelmeztették: ha Safarovot kiadják az olajgazdag Azerbajdzsánnak, meg fognak neki kegyelmezni, sőt ünnepelni fogják Ilham Alijev brutális diktatórikus rezsimjében. Alijev a múltban a legalantasabb kifejezésekkel illette az örményeket, és folyamatosan azzal fenyegetőzött, hogy katonai eszközökkel pusztítja el Örményországot és Nagorno-Karabahot. Safarov hadnagyot Bakuba érkezésekor Alijev nem meglepő módon kegyelemben részesítette, ismét katonai állományba helyezte és őrnaggyá léptette elő. Lakást kapott, és visszamenőlegesen kifizették neki a börtönben töltött éveket. A sajtóban nemzeti hősként ünnepelték Safarovot.
.
Safarov kegyelemben részesítése visszavetette a kaukázusi békekilátásokat, lévén közvetlen provokáció az Örmény Köztársasággal szemben, és megnövelte az Örményország és szomszédja, Azerbajdzsán közötti fegyveres konfliktus kiújulásának lehetőségét. Sajnos mind Margarian meggyilkolása, mind a gyilkosának adott kegyelem illeszkedik a több évszázados folyamatos örményellenes gyűlölködés és erőszak vonalába. Az effajta barbár cselekménynek – ami semmi más, mint gyűlöletbűncselekmény – már rég az emberi történelem szemétdombján lenne a helye. S mégis, a Safarov incidens, valamint a néhány évvel korábbi törökországi Hrant Dink és Sevag Sahin Balikci ügyek után – az első ismert örmény újságíró volt, a második katonai szolgálatát töltő török-örmény fiatalember – csak arra a következtetésre juthatunk, hogy az azerbajdzsáni és török iskoláskönyvekben és médiában folytatott örményellenes gyűlöletpropaganda megteszi a magáét és olajat önt az etnikai és vallási gyűlölködés lángjára.
.
Az Egyesült Államok, az Egyesült Nemzetek és más nemzetközi szervezetek és kormányok minden rendelkezésükre álló eszközzel nyomást kell gyakoroljanak az azeri kormányra, hogy az tartsa magát a Magyarországgal kötött megállapodáshoz és küldje vissza Safarovot életfogytiglan oda, ahol a helye van: a börtöncellába. Orbán Viktor magyar miniszterelnök – aki minden bizonnyal kölcsöngaranciák vagy a bakui olcsóbb olaj ígérete miatt kegyelmezett meg Safarovnak, a maga részéről meg kéne értenie tettei mélységes következményeit, elképesztő erkölcsi csődjét és azonnali hatállyal lemondania.

forrás:amerikai népszava online.hz

Leave a Reply 209 megnézve, 1 alkalommal mai nap |