< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Minden autóst érint: így vezethetik be az új rendszámokat

| Mobile | RSS

Minden autóst érint: így vezethetik be az új rendszámokat

2012. szeptember 21. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A nemzeti fejlesztési miniszter szerint a kormány pozitív döntése esetén felmenő rendszerben vezethetik be a területi alapú rendszámokat.

Németh Lászlónét Kolber István, Demokratikus Koalícióhoz tartozó független képviselő kérdezte arról, hogy milyen okai vannak a területi alapú rendszámok bevezetésének. Kolber István szerint ugyanis a tervezett lépés jelentős többletkiadást, rengeteg utánajárást és adminisztrációt hozhat közel 2 millió gépkocsi-tulajdonosnak.

Németh Lászlóné a parlament honlapján olvasható válaszában azt írta: az új, járási rendszámok bevezetéséről előkészített szakértői javaslat egy-két hónapon belül kerülhet a kormány elé.

A miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy az Európai Unió több tagállamában hosszú évek óta eredményesen működik a területi rendszám, amelynek előnye, hogy a rendszer alapján a gépjárműhöz azonnal és össze nem téveszthető módon hozzá lehet rendelni aktuális nyilvántartási helyét és üzemben tartója lakóhelyét.
Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter beszél a bányásznap központi ünnepségén az egri Hotel Eger & Park konferenciatermében 2012. augusztus 30-án. MTI Fotó: Komka Péter

Németh Lászlóné szerint a többek között Ausztriában, Horvátországban, Németországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Olaszországban is alkalmazott területi jelölés hozzájárul a rendszámtábla-felismerő rendszerek hatékonyabb működéséhez is.

Emellett fontos szerepe lehet még a szmogriadóval és a kijelölt helyekre való behajtással kapcsolatos szabályozás eredményes betartatásában, a helyi lakosok által díjmentesen igénybe vehető fizetős útszakaszok használatának ellenőrzésében, illetve – a Belügyminisztérium előzetes észrevétele szerint – az utazó bűnözők kiszűrésének megkönnyítésében is – érvel válaszában a miniszter.

Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára augusztus végén jelentette be, hogy még az idén döntés születhet a területi alapú rendszámokról, és amennyiben a bevezetés mellett dönt az illetékes tárca, a műszaki vizsgán egyablakos ügyintézéssel bonyolítható le a rendszámcsere.

forrás:hírado.hu

Leave a Reply 250 megnézve, 1 alkalommal mai nap |