< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tarlós, Vitézy, Fidesz – Ki bírja tovább?

| Mobile | RSS

Tarlós, Vitézy, Fidesz – Ki bírja tovább?

2012. szeptember 23. | hozzászólás | Közélet

A héten újabb érdekes fordulóval folytatódott Tarlós István és a vele láthatóan nem a legkiegyensúlyozottabb viszonyban lévő fővárosi Fidesz-frakció birkózása. A Fővárosi Önkormányzat ellenőrei belső jelentést készítettek a Budapesti Közlekedési Központ átvilágításakor és a dokumentum – finoman fogalmazva – elég laza gazdálkodásról számolt be.

Ráadásul a már jóval korábban elkészült anyag, pont akkor szivárgott ki, amikor a főpolgármester – sikertelenül – megpróbálta megnyirbálni a BKK-t vezető, jó magasabb kapcsolatokkal bíró Vitézy Dávid jogköreit. Heti elemzés.

Persze sietve jött a reakció: vizsgálatot indít Tarlós István főpolgármester annak érdekében, hogy kiderüljön, miként került ki a sajtóba “szelektív módon” a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) érintő belső ellenőrzés dokumentuma – közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-vel.

Bemondásra kifizetett éttermi számla, százezres parkolási büntetés, gyorshajtás, nyelviskola, 1-2 millió forintos megbízások ügyvédi irodáknak, meglehetősen hiányosan adminisztrálva – egyebek mellett ezek szerepeltek a jelentésben. Állítólag arra is fény derült, hogy a megbízások kapcsán sok a párhuzamosság, tehát saját belsős emberekkel is meg lehetett volna oldani a problémákat. Feljelentést a mai napig nem tett senki, még a jogkörök elvonását is megtorpedózta a Fidesz.

“A főpolgármester hatalma és tekintélye folyamatosan csökken”

A fővárosi Fidesz-frakció és Tarlós István nem először kerül konfliktusba egymással, azonban a főpolgármester “veresége” most volt talán a leglátványosabb – értékeli a történteket a nepszava.hu-nak Gyömöre Máté a Magyar Progresszív Intézet munkatársa.

Tarlós magyarázata, miszerint “jó ötletnek” tűnt Vitézy Dávid lefokozása, jelzi, hogy alapvetően rosszul mérte fel lehetőségeit, s ez igaz akkor is, ha tudható: ekkor már ismertek voltak a BKK-nál végzett ellenőrzés eredményei.

Persze Tarlós István gondolhatta azt, hogy a cégnél felfedezett szabálytalanságok majd kellő alapot adhatnak ahhoz, hogy meg tudja indokolni döntését (erre utal, hogy már a jelentés kiszivárgása előtt azt mondta, hogy Vitézynek még tanulnia kell a cégvezetést), azonban két fontos tényezővel nem számolt – hívja fel a figyelmet Gyömöre Máté.

Egyrészt a feltárt szabálytalanságok, úgy néz ki nem érték el a társadalmi ingerküszöböt, másrészt viszont Vitézy eltávolítása egy ilyen jelentés tükrében, annak a nyílt beismerése lett volna, hogy komoly visszaélések történhettek a BKK-nál, ha tetszik, éppen Tarlós István (a Fidesz segítségével) emelte volna az ügyet ingerküszöb fölé.

Az esetből egyébként az is jól látszik, hogy a főpolgármester hatalma és tekintélye folyamatosan csökken, ma már, még egy a közpénzek felelőtlen elköltését ismertető jelentés után is neki kell magyarázkodnia, és azzal nyugtatni a közvéleményt, hogy kivizsgálja, hogyan kerülhettek a sajtóhoz az ominózus dokumentum egyes részletei.

Ugyanakkor egyelőre nem kell arra számítani, hogy a felek nyíltan konfrontálódjanak – véli az elemző, azonban az egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a Fidesz nem Tarlós István (aki egyre inkább kezd egy légüres térben lebegni) vezetésével képzeli el a 2014 utáni Budapestet.

Az ilyen jellegű széthúzást azonban a választók nem szeretik, így a nagyobbik kormánypárt saját dolgát nehezíti meg a fővárosban, ahol amúgy sem büszkélkedhetnek átlagon felüli támogatottsággal – zárja gondolatát Gyömöre Máté.

nepszava.hu

Leave a Reply 256 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: