< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: USA 2012 – Obama népszerűsége megugrott a “csatatérállamokban”

| Mobile | RSS

USA 2012 – Obama népszerűsége megugrott a “csatatérállamokban”

2012. szeptember 24. | 1 Hozzászólás | Magyar Helsinki Bizottság

USA 2012 – Obama népszerűsége megugrott a Hat és fél héttel az amerikai elnökválasztás előtt úgy tűnik, hogy a hivatalban lévő elnök, Barack Obama előnyre tett szert kihívójával szemben a Fehér Házért folytatott küzdelem talán legfontosabb szempontjából, nevezetesen, hogy maga mellé állítsa a “csatatérállamokat” – közölték vasárnap egybehangzóan amerikai médiaforrások.

Mivel a keleti és a nyugati partvidék liberális államai rendre a demokratákra szavaznak, az amerikai Középnyugat és Dél viszont stabilan a republikánusokat támogatja, az elnökválasztási küzdelem rendszerint abban a 8-12 “csatatér-“, “inga-“, vagy “hintaállamban” dől el, amelyben a többség a kampány eredményeképpen éppen másképp is szavazhat, mint az előző választáson.
Jim Messina, Obama kampánymenedzsere vasárnap újságíróknak kijelentette, hogy noha az országos adatok szerint ismét szorossá vált a küzdelem a két elnökjelölt között, a “csatatérállamokban” mért eredmények szerint a Fehér Ház jelenlegi lakója nyerésre áll.
“Minden csatatérállamban továbbra is úgy látjuk, hogy efelé haladunk. Minden csatatérállamban vagy vezetünk vagy döntetlenre állunk most, amikor 45 nap van hátra” – jelentette ki Messina.
Úgy gondolom, hogy az országos eredmények a továbbiakban még szorosabbakká válnak. Ami számomra fontosabb, hogy mi történik Ohióban, Coloradóban, Virginiában, Wisconsinban és több más államban. Úgy érzem, hogy ezekben az államokban megvan az esélyünk a győzelemre. Két különböző kampány folyik, egy a csatatérállamokban, egy pedig mindenütt máshol. Az országos szintű közvélemény-kutatási adatok ezért nem mérvadóak most – mondta Messina.
Ahhoz hogy nyerjen, Mitt Romney republikánus elnökjelöltnek győznie kell minden olyan államban, amelyben John McCain is diadalmaskodott a 2008-as elnökválasztáson, plusz vissza kellene hódítania azt a féltucatnyi államot, amelyet Obama elvett a republikánusoktól. Ha Romney nem nyer egyszerre a két legfontosabb “csatatérállamban”, Ohióban és Floridában, akkor összesítve veszít.
Floridában, a legfontosabb “ingaállamban” – amely 29 tagot delegál majd az elnökség sorsát eldöntő elektori testületbe – Obama az NBC News, a The Wall Street Journal (WSJ) és a Marist közvélemény-kutató intézet közös, valamint a Fox News önálló felmérése szerint egyaránt 49:45 arányban vezet. Ohióban mindkét kutatás 7 százalékpontos Obama-fölényt mutatott ki, igaz, az American Research Group csak kétpontos előnyt, ami belül van a statisztikai hibahatáron.
A The Washington Post úgy tudja, hogy Virginiában Obama 8, a Fox News pedig úgy, hogy 7 százalékponttal vezet. A Quinnipiac Egyetem, a CBS News és a The New York Times (NYT) közös felmérése szerint az előny csak négypontos, ami szintén belül van a hibahatáron.
Wisconsinban, Romney alelnökjelöltjének, Paul Ryannak a hátországában a Marquette Jogi Egyetem szerint a Barack Obama-Joe Biden páros 14 százalékponttal vezet. A Quinnipiac-CBS-NYT szerint viszont ez a fölény csak 6, az NBC/WSJ/Marist szerint pedig csak 5 százalékpontos.
Michiganben, Romney szülőföldjén, ahol a republikánus elnökjelölt apja a hatvanas években két ciklus erejéig az állam népszerű kormányzója volt, a CNN és az ORC International szerdán nyilvánosságra hozott közös felmérése szerint a hivatalban lévő elnök előnye 8 százalékpont. Az EPIC és az MRA a múlt héten még 10 pontos különbségről számolt be.
Coloradóban és Nevadában sokkal szorosabbak az eredmények.
Rich Beeson, a Romney-kampány politikai igazgatója Messina nyilatkozatára válaszul vasárnap kiadott egy közleményt, és ebben leszögezte, hogy a republikánus elnökjelölt támogatottsága erős a “csatatérállamokban”, és ezekben az ellenzéki párt erőteljes kampányt folytat. A pártnak szerinte most Wisconsinban is van esélye, holott ebben az államban a republikánusok 1984 óta nem győztek.

forrás:hír3.hu

Leave a Reply 292 megnézve, 1 alkalommal mai nap |