< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kihalnak állatfajok India – Az áradások miatt 1,4 millió ember kellett elhagyja otthonát

| Mobile | RSS

Kihalnak állatfajok India – Az áradások miatt 1,4 millió ember kellett elhagyja otthonát

2012. szeptember 25. | 1 Hozzászólás | Magyar Helsinki Bizottság

Közel másfél millióan kényszerültek otthonuk elhagyására India északkeleti részén, Asszám államban a monszunesők okozta áradások és földcsuszamlások következtében – közölte hétfőn az indiai katasztrófavédelmi hivatal.

A tájékoztatás szerint az állam 27 körzetéből 18-at érintenek az áradások, amelyek miatt összesen 1,4 millió embernek kellett biztonságos helyre menekülnie. A természeti katasztrófának eddig 11 halálos áldozata van, többségük vízbe fulladt.

A heves esőzések nyomán a Brahmaputra és több mellékfolyója kilépett a medréből, és legalább 2200 falut elárasztott.

Himanta Biszva Szarmah asszámi egészségügyi miniszter az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy az érintett területeken a “legmagasabb fokú egészségügyi riasztást” rendelték el, és orvosokat küldtek a helyszínre, hogy megakadályozzák az ilyenkor fenyegető járványok kitörését és elterjedését.

A heves esőzések következtében majdnem teljesen víz alá került az asszámi Kaziranga nemzeti park is. A 402 négyzetkilométernyi védett területen él a legnagyobb indiai orrszarvú populáció. Az állatfajt a kihalás veszélye fenyegeti.

Az indiai gazdák számára létfontosságú monszun júniustól szeptemberig tart, és szinte minden évben súlyos áradásokat okoz. Júniusban 130-an haltak meg és 6 millióan hagyták el otthonukat Indiában az esőzések és a megáradt folyók miatt

forrás:ma.hu

Leave a Reply 316 megnézve, 1 alkalommal mai nap |