< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Miért jobb a fehér vagina?

| Mobile | RSS

Miért jobb a fehér vagina?

2012. szeptember 25. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A kozmetikai piac egyik leggyorsabban bővülő része a fehérítőkrémeké. Ázsia számos országában imádják ezeket a nők, akik már nemcsak az arcukat vagy a hónaljukat, de a vaginájukat is kifehéríthetik. Pedig a termékeknek számos káros hatásuk van, elvékonyodhat, törékennyé válhat tőlük a bőr. A nyomulós reklámok a rasszizmus határán egyensúlyoznak, de a gyártók ügyesen telebeszélték pár millió ázsiai asszony fejét.

Négy héten belül világosabbá teszi az intim testtájék bőrfelületét a gyártó ígérete szerint az a termék, amelynek reklámkampánya a napokban indult Thaiföldön. A televízióban, rádióban és interneten is futó reklámokban egy világos bőrű nő keres váltóruhát a gardróbjában, miközben arról beszél, hogy mindenki szeretne jól kinézni, de a forrónadrág felfedheti a bőr sötétebb részeit. A következő képeken azonban már rövidnadrágban vonul barátnőivel, miközben a bemondó azt állítja, a Lactacyd White Intimate-nek hála, a bőr az intim testtájékokon is “ragyogó és áttetsző lesz”.

Nem ez az első ilyen hirdetés a térségben, az idén tavasszal Indiában futott hasonló terméket népszerűsítő kampány, ami azt sugallta, ha világosabb a bőr a vagina környékén, akkor kívánatosabb lesz a nő. Mindkét kampány heves ellenérzéseket váltott ki – elsősorban nőjogi aktivistákból. Volt, aki az indiai reklám miatt víz alatt foszforeszkáló vaginát vizionált, “ami több krillt (apró tengeri rák) tud magához vonzani, hogy a férjem újra szeretkezzem velem! (A férjem egy bálna.)”. Indiában korábban egy arcfehérítő reklámot támadtak rasszista felhangjai miatt.

A Bangkok Post múlt heti véleménycikkének írója is élesen kikelt az ilyen termékek gyártói ellen. Ezek szerinte rasszista reklámok (korábban Bangkokban egy fehérítőkrém-kampány során “Fehér bőrű emberek számára foglalt” matricákkal ragasztották tele a városi magasvasút üléseit), és a cégek nem elégednek meg azzal, hogy valaki az ő termékükkel fehéríti ki az arcát, aztán a testét, fogait, hónalját, most a thai nők intim testrészére is szemet vetettek.

Pedig a New York Times amerikai lap már 2010-ben arról írt, hogy egyre több sötét bőrű, bőrfehérítőt használó nő fordul bőrgyógyászhoz a krémek mellékhatásai miatt. A sokszor kéz alatt vásárolt szerek gyakran durva szteroidokat, sőt mérgező higanyt is tartalmazhatnak, de az üzletasszonyoktól kezdve a tanárokon és mérnökökön át mindenki magára keni ezeket. Az ilyen krémek komoly egészségügyi kockázatot is jelentenek. Például annyira elvékonyodhat a bőr, hogy érintésre is felhorzsolódik, átlátszódnak a hajszálerek, és gyulladások, pattanások alakulnak ki.

Igény az lenne rá

A gyártók azt állítják, ők csak az egyre növekvő igényeknek próbálnak megfelelni. A thaiföldi hirdetés készítője szerint például az ilyen termékek az arcfehérítő krémekkel indultak, de mára már teret nyertek az egész testre – beleértve a hónaljakat is – használatos szerek. “Most már az intim testrészre való illatszerek is fehérítő hatóanyaggal készülnek, mivel a felmérések azt mutatták, a nők szívesen vennének ilyen terméket” – idézte a Guardian brit lap a thai reklámfilmet készítő Publicis Thailand reklámügynökség egyik munkatársát.

Délkelet-Ázsia számos országában a világosabb bőr a magasabb társadalmi osztályhoz való tartozásra utal, azt jelenti, hogy az érintett nem a rizsföldeken robotol egész nap, vagyis nem egyszerű melós. A logika kísértetiesen hasonlít az Európában a középkorban és a kora újkorban népszerű felfogáshoz, amikor a fehér bőrt a nemességgel azonosították, mivel nekik nem kellett a tűző napon a földeken dolgozniuk (innen ered a kékvérű kifejezés is). A thai nyelvben is sok a sötét bőrt lefitymáló kifejezés. A Guardian a “dam mhuen e-ga” (fekete, mint a holló) szólást hozza példaként.

Forrás: AFP/Mike Clarke
Fehérítőkrém-kampány Hongkongban

Thaiföldön a női magazinok koreai és japán popsztárok és modellek képeivel népszerűsítik az ilyen termékeket. Indiában pedig Bollywood is lelkesen fogadja a világos bőrű színészeket. A Telegraph brit lap egy 2009-es beszámolója szerint a megelőző három évben körülbelül ezer fiatal brit színésznő és modell költözött az indiai filmipar fellegvárába, hogy felfuttassa karrierjét. “Az indiaiak kedvelik a fehér bőrt, a szépséggel azonosítják. Bollywood és a reklámipar már teljesen nyitott a külföldiek előtt” – idézett a brit lap egy indiai divattervezőt. A brit lányok azért is keresettek, mert nem félnek megmutatni csupasz, világos bőrüket.

Boldogság = fehér bőr

“A rúzs az ajkak pirosabbá tételéhez használatos, a fehérítőkrém ahhoz, hogy fehérebb legyen a bőr. Nem hiszem, hogy bármelyik fiatal azt hinné ma, hogy a fehér ember a barnák fölött áll. Ez olyan 1947-es gondolkodásmód!” Ezzel felelt meg a fehérítő termékeket rasszizmusuk miatt támadóknak az Open indiai magazinban Alikve Padamszi befolyásos indiai színházi rendező/producer, elismert reklámguru.

Szerinte azért érdemesebb a fehérebb bőr felé fordulni a nőknek, mert két ugyanolyan lány közül annak érvényesülnek jobban az idomai, akinek világosabb a bőre, “mivel több fényt ver vissza”. “Akkor jöttem rá erre, amikor a rendkívül fehér bőrű Kabir Bedit rendeztem az Othellóban, akinek a szerep miatt sötétre kozmetikázták az arcát. Rájöttem, hogy egy speciális szpotlámpának kell követnie Kabirt végig a színpadon, különben a közönség nem látja az arckifejezését” – írta a reklámguru.

Forrás: AFP/Mark Ralston
Hirdetés Sanghajban

Egy, az amerikai lapnak nyilatkozó, nőkkel foglalkozó társadalomkutató, a Berkeley Egyetemen dolgozó Nakano Glenn szerint a bőrfehérítő szerek egyre szélesebb elterjedésének hátterében nem elsősorban a társadalmi nyomás keresendő – bár azt az USA-ban az afroamerikai és spanyol ajkú lakosság körében végzett kutatások is igazolták, hogy “kimutatható kapcsolat van a bőr világosabb tónusa és az egyén társadalmi helyzete között” -, hanem a gyártók és a hirdetők profitéhsége. A cégek “a boldogsággal, a sikerrel, a szerelemmel azonosítják a világosabb bőrt”, és ez az igazi veszély a kutató szerint.

A kampányok eredményesek is: egy 2009-es gazdasági elemzés szerint a bőrfehérítőké az egyik leggyorsabban bővülő szegmens a kozmetikai szerek világpiacán. Idénre 2 milliárdos, 2015-re 10 milliárdos éves forgalmat jósoltak.

Ahol a barnulás menőbb

Amíg Délkelet-Ázsiában a minél fehérebb bőr divatja terjed, Magyarországon egy ideig a napbarnított bőr volt a sikk. Az ezt az igényt meglovagló szoláriumos szolgáltatások és barnítókrémek divatja ugyan már túl van a csúcsponton, de még így is szép számmal igyekeznek emberek mesterséges napfénnyel kívánatosabbá válni. “Jobban nézek ki. Akkor kevésbé látszanak a szemem alatt a karikák” – mondta az [origo]-nak egy gyerekéért siető fiatal anyuka az egyik nagykörúti szolárium előtt, ahonnan éppen kilépett. Ő azonban csak hébe-hóba fekszik be az UV-csövek alá – tette hozzá.

A szoláriumban dolgozó, mérsékelten barnított lányok szerint tizennyolctól hatvanhat éves korig, férfiak és nők vegyesen, szinte mindenki megfordul náluk. Még fekete bőrű vendégeik is vannak. Van, aki bőrbetegségére, van, aki tényleges barnulásra használja a csöveket. Ők is befekszenek néha. Jobban nézünk ki tőle, és egészségesebb is – mondták az [origo]-nak.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 356 megnézve, 1 alkalommal mai nap |