< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Forronganak Európa beteg országai: összecsapás Madridban, Athén megbénult

| Mobile | RSS

Forronganak Európa beteg országai: összecsapás Madridban, Athén megbénult

Több tucat sebesültje van a kedd esti madridi tüntetésnek, amelyen a kormány megszorító politikája ellen tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel. Görögországban szerdán már a harmadik általános sztrájkot tartják idén, több millióan szüntették be a munkát 24 órára, majd Athénban is összecsapásokra került sor. A portugál kormány pedig visszavonta a megszorító intézkedésekről szóló javaslatát a tömegtüntetések hatására.

Több mint 60 sebesültje van a kedd esti madridi tüntetésnek, amelyen a kormány megszorító politikája ellen tiltakozók összecsaptak a rendőrséggel. A sebesültek között 27 rendőr van. A rendfenntartók 26 embert vettek őrizetbe.

A több ezres tüntető tömeg a parlamenti képviselők távozását követelte, mert szerintük nem jól képviselik az embereket. Sürgették, hogy tartsanak új választásokat az országban.


Rohamrendőrök csapnak össze a tüntetőkkel Madridban

Helyszíni jelentések szerint az ezerötszáz fővel felvonuló rendőrség azután avatkozott közbe, hogy a dühös tüntetők megpróbáltak áthatolni egy mesterséges útakadályon.


Gumibotokkal verik a rohamrendőrök a tüntetőket

Mariano Rajoy konzervatív kormánya a tervek szerint csütörtökön jelenti be a gazdasági szigor jegyében hozott újabb intézkedéseit, amelyek a jövő évi spanyol költségvetéshez kapcsolódnak. Idén és jövőre az országban összesen 60 milliárd eurós megtakarítást kellene elérni.


Több tucat rendőr és tüntető is megsérült

20 milliárd eurós rés a görög költségvetésen

Közben Görögországnak további 30 milliárd euróra van szüksége, hogy ne szoruljon ki az euróövezetből – írta kedden a Süddeutsche Zeitung. A német lap magas beosztású uniós diplomatákra hivatkozva azt írta, hogy az athéni kormány várhatóan nem éri el a válságkezelő program két kiemelt célját: nem tudja 2014 után, vagyis a jelenlegi hitelcsomag folyósításának tervezett lezárása után külső támogatás nélkül finanszírozni a költségvetési kiadásokat, és nem tudja 2020-tól kizárólag a piacról finanszírozni az államadósságot.

Görögország támogatását legkevesebb két évvel meg kell hosszabbítani – írta a lap brüsszeli forrásokra hivatkozva. Hozzátette: az európai jegybankok és az uniós diplomaták egyaránt úgy vélik, hogy az euróövezeti kormányoknak nagyjából további 30 milliárd eurót kell összeadni a feltárt problémák orvoslására.

A lap szerint így teljesen bizonytalan, hogy Athén mikor kaphatja meg a 130 milliárd eurós második hitelprogramból származó újabb részletet. A hitelezői trojka – az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap – képviselői szeptember elején kezdték meg a hitelprogram végrehajtásának ellenőrzését. Pénteken közölték, hogy egy hétre felfüggesztik a munkát. Az ellenőrzésről készülő jelentéstől függ, hogy Athén megkaphatja-e a hitel következő részletét.

A Der Spiegel című német hetilap vasárnap azt írta, hogy a trojka az eredetileg tervezettnél csaknem kétszer nagyobb, 20 milliárd eurós rést talált az idei költségvetésben. A jelentést az eredeti menetrend szerint szeptemberben kellett volna elkészíteni. A Reuters hírügynökség szerint a dokumentumot várhatóan csak novemberben, az amerikai elnökválasztás után teszik közzé, hogy az esetleges piaci megrázkódtatások ne befolyásolják a választást.

Újabb általános sztrájk

Megkezdődött a sztrájk szerda reggel Görögországban, amelyben több millióan vesznek a részt az állami és magánszférából egyaránt. A kormány újabb megszorító intézkedései ellen tiltakoznak.

Az egész napos munkabeszüntetés a tömegközlekedést, a légi- és kikötői forgalmat egyaránt érinti. Zárva vannak a fontos közhivatalok, a posták, az iskolák, az üzletek, és a kórházak is csak sürgősségi ellátást végeznek.

Görögországban az elmúlt hónapokban rendszeresek voltak az országos méretű sztrájkok

Idén ez már a harmadik általános sztrájk, az első nagy megmozdulás azóta, hogy júniusban megkezdte a kormányzást Antonisz Szamarasz miniszterelnök hárompárti koalíciója.

Az új kabinet az előző kormány által bejelentett takarékossági programon túl még 11,5 milliárd eurót tervez megspórolni a nemzetközi hitelezők kérésére, és így hozzájuthat a következő, 31 milliárd eurós hitelrészlethez.

A tiltakozó megmozdulást meghirdető két érdekvédelmi szövetség, a magángazdaságban dolgozók vezető szakszervezete, a GSEE, valamint az ADEDY közszolgálati szakszervezeti szövetség körülbelül 2,5 millió munkavállalót képvisel, a görög foglalkoztatottak nagyjából felét.

Utoljára idén februárban, még az előző kormány idején voltak erőszakba torkolló megmozdulások Görögországban.

Friss: erőszakba torkollott a görög fővárosban, Athénban szerdán a kormány újabb megszorító intézkedései elleni tiltakozás; fiatalok egy csoportja összeverekedett a kivezényelt rendfenntartókkal. A szerdai görögországi általános sztrájk és az ezzel párhuzamosan országszerte tartott több tízezres tüntetések jelentik az első nagy megmozdulást azóta, hogy júniusban megkezdte a kormányzást Antonisz Szamarasz miniszterelnök hárompárti koalíciója. Athénban a rohamrendőrök könnygázt vetettek több száz tiltakozó ellen azt követően, hogy erőszakos cselekmények robbantak ki a parlament épületénél. A sztrájk miatt zárva tartanak az iskolák, több légi járat kimaradt, és akadozott számos szolgáltatás is.


A portugál kormány meghátrált

Portugáliában is tömegtüntetésekre került sor a megszorítások miatt, azonban a kormány a demonstrációk hatására visszavonta a járulékterhek átrendezésére vonatkozó javaslatát- írja a Világgazdaság.

Lisszabonban az elnöki palota előtt tüntettek a megszorítások ellen

A munkavállalók által fizetett szociális hozzájárulást 11 százalékról 18 százalékra akarták emelni, míg a munkáltatók tb-terhe 23,75 százalékról 18 százalékra mérséklődött volna.

Részben visszaállítják a közalkalmazottak és nyugdíjasok korábban elvett karácsonyi és üdülési támogatását is. Ehelyett emelik az szja-t, a tőkenövekményt sújtó adót és az ingatlanokat is jobban megadóztatják.

atv.hu / MTI / Világgazdaság

forrás:atv.hu

Leave a Reply 287 megnézve, 1 alkalommal mai nap |