< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Lepergett az örményekről a magyar békülékenység

| Mobile | RSS

Lepergett az örményekről a magyar békülékenység

Diplomáciai jegyzékben kérte a Külügyminisztérium Örményországot, hogy borítson fátylat az azeri baltás gyilkos kiadatása miatt kialakult konfliktusra, és újra vegye fel Budapesttel a diplomáciai kapcsolatokat. Az örmények azonban nem kértek a magyar békülékenységből, és közölték, hogy nem tárgyalnak, amíg Magyarországgal nem teszi jóvá “gyakorlati lépésekkel” azt, amit tett.

Jegyzéket küldött a magyar Külügyminisztérium hétfőn az örmény kormánynak, hogy helyreállítsa a két ország között megromlott viszonyt. A jegyzékben jelezték, hogy a magyar kormány szeretné, ha újra helyreállnának a diplomáciai kapcsolatok Budapest és Jereván között. A kapcsolatot Örményország az után szakította meg egyoldalúan, hogy Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak az azeri baltás gyilkost.

A magyar jegyzék azt kérte, hogy Örményország előfeltételek nélkül “szüntesse meg a két ország diplomáciai kapcsolatainak felfüggesztését”, vagyis állítsa vissza a megszakított kapcsolatokat. A dokumentum – amelyről a Hvg.hu számolt be először – válasz volt a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztéséről tájékoztató augusztus 31-i örmény külügyminisztériumi jegyzékre.

Az örményeknek ez nem elég

A magyar közeledés nem hatotta meg Örményországot, amely csípőből visszautasította a kérést. Jereván ugyanis a nyár végén azért szakította meg kapcsolatait Budapesttel, mert ezzel akarta kifejezni az azeri gyilkos kiadatása miatti felháborodását. Az azeri gyilkost egy örmény katona brutális meggyilkolása miatt ítélték el Budapesten, de a kiadatása után Azerbajdzsánban kegyelemben részesült és elengedték, ez pedig olaj volt a tűzre az évszázados örmény-azeri konfliktusban. Akkor az örmény elnök azt nyilatkozta, hogy népe ezt nem fogja megbocsátani a magyaroknak.

Tigran Balajan, az örmény külügyminisztérium szóvivője a magyar jegyzéket kommentálva szerdán határozottan visszautasította a kérést. A szóvivő kijelentette: “Az örmény fél álláspontja változatlan. Mint korábban ismeretessé vált, Örményország gyakorlati lépéseket vár Magyarországtól” – közölte az Armenpress hírügynökség.

Magyarország nem ajánl többet

Hogy milyen lépéseket vár Örményország a magyaroktól, azt a szóvivő nem részletezte. Korábban a magyarországi Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese azt mondta, hogy az örményeknek nagyon is konkrét elvárásuk van: szeretnék, ha Magyarország támogatná egyik nagy nemzetközi kampányukat, és hivatalosan népirtásnak ismerné el a 1915-ös mészárlást, amelyben a törökök több mint másfél millió örményt telepítettek ki vagy gyilkoltak le az Oszmán Birodalom területén.

A magyar kormány ugyanakkor egyértelművé tette, hogy nem kíván semmit sem felkínálni az örmény békülésért cserébe. Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője szerdán közölte, hogy Budapest nem sok mindent tud már tenni a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításához azonfelül, hogy a külügyminiszter levelet írt örmény kollégájának, a Külügyminisztérium pedig jegyzéket intézett az örmény külügyi tárcához. “Feltett szándékunk, hogy a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését mielőbb megszüntessük” – mondta, de hozzátette: a kapcsolatok újrafelvételének ügyében “semmiféle előfeltételnek nincsen helye”.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 211 megnézve, 1 alkalommal mai nap |