< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Új járulékszabályokon töri a fejét a kormány

| Mobile | RSS

Új járulékszabályokon töri a fejét a kormány

Plafont kapna az egészségbiztosítási járulékfizetés egy, a kormány előtt lévő tervezet szerint – írta a Népszabadság.

Az elképzelés szerint a rendszer hasonlóan működne a nyugdíj-biztosításhoz, ez utóbbinál ugyanis aki 7,9422 millió forint feletti járulékalapra tesz szert egy évben, annak a további forintok után nem kell újabb nyugdíjjárulékot fizetnie.

Az egészségbiztosításban azonban egyelőre nincs ilyen szabály, aminek köszönhetően számos magas keresetű trükkökkel próbált meg kibújni a szabály alól. A Népszabadság szerint nehéz megítélni, hogy mekkora bevételtől esik így el a társadalombiztosítás, az azonban bizonyos, hogyha meghozzák a döntést, akkor első lépésben – a becsületesen befizetők miatt – tízmilliárdokat bukhat a tb-kassza, ám az ezzel párhuzamosan visszatérő pénzeknek köszönhetően akár vissza is nyerheti ezt a pénzt.

A napilap által megszólaltatott szakértők üdvözölték a döntést, mondván a közteherviselésnek is vannak ésszerű határai. Ugyanakkor az is megjegyezték, hogy most, amikor a szociális segélyeknél is napirenden van a plafon bevezetése, kérdés, hogy a kormány mennyire állna egy, a gazdagokat segítő intézkedés mögé.
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 276 megnézve, 1 alkalommal mai nap |