< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Óriási áremelkedés keseríti meg az év végét

| Mobile | RSS

Óriási áremelkedés keseríti meg az év végét

Több mint kétszáz forint lesz karácsonyra a krumpli kilója, mert a rossz termés miatt Anglia mindent felvásárol, ami Európában fellelhető. Az aszály miatt nincs elég takarmány, csak drágán, emiatt a sertéshús már drágult, a tojás ára ötven forint fölé nőhet, és a tej árát sem tudják a mostani szinten tartani a hipermarketek. A kenyér október 1-jétől drágul, akár 340 forintig.

Négyszázmilliárd forintos kárt okozott az aszály a gazdaságban, kukoricából a várt mennyiség fele, négymillió tonna odaveszett, őszi búzából félmillió tonnával, árpából és zabból pedig 200 ezer tonnával kevesebb termés került a magtárakba. A mezőgazdaság teljesítménye a második negyedévben 10,4 százalékkal esett vissza. Pedig az élelmiszerek forgalma már enélkül is csökkent, a KSH legutóbbi adatai szerint júliusban 2,4 százalékkal.

Ötven forintnál is drágább lehet a tojás

“Nagyon durva” – döbbent le saját számításának eredményén Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára, amikor kiszámolta, hogy ha a takarmány ára 30 százalékkal dobja meg az önköltségi árat, akkor egy tojás előállítása 28 forintra (áfával együtt 36 forintra) nő majd. A mostani önköltségi ár 21,75 forint, és így kerül átlagosan (a 38. héten) 43 forintba a boltokban.

Forrás: MTI/Manek Attila

Molnár Györgyi szerint bőven ötven forint fölé nőhet a tojás ára a boltokban. Ez azonban több mindentől is függ: egyrészt attól, hogy a kereskedő milyen árrést használ, hogy mennyire lesznek sikeresek a tárgyalásaik a kormánnyal arról, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját 5 százalékra csökkentsék, illetve attól, hogy mennyi importtojás érkezik az országba (a trendet azonban jelzi, hogy az Európai Unióban jelenleg nő a telepítések száma).

A karaj már drágult

A sertéstartók nem tudják kigazdálkodni a takarmány árának megkétszereződését, azt a kereskedelmi átadási árakban érvényesíteni kell – monda az [origo]-nak Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Már az elmúlt héten megugrott a sertéshús ára a boltokban, a fővárosban a karaj kilója 1600 forint, a korábbi 1400 forint után. Német szerint 20-25 százalékos fogyasztói árnövekedés körvonalazódik a költségek alapján, így a mostani 10-15 százalékos növekedés után “biztos várható még egy 10-15 százalékos” – tette hozzá.

Vége az olcsó tejnek

Utoljára 2007-2008-ban ugrott meg jelentősen a takarmány ára, amit 20-25 százalékos áremelkedés követett a nyers tejnél – mondta Lukács László, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója. Szerinte a mostani drágulás nem csak az aszály miatt van, hanem azért is, mert egyre nagyobb a takarmány iránti kereslet, amire viszont hosszabb távon be kell rendezkedni.

Azt biztosra veszi, hogy a mostani nettó 80-85 forintos tej felvásárlási ár fél éven belül felmegy 95 forintra. “Elkerülhetetlen a szignifikáns áremelkedés, valószínűleg kétszámjegyű a tejeknél, kicsit kisebb a joghurtoknál” – fogalmazott Lukács.

Az a kereskedőkön múlik, hogy ez ténylegesen mekkora mértékben jelenik meg az élelmiszerárakban, de az olyan vevőcsalogató termékeknél, mint a tej vagy a trappista sajt, ahol már most is alacsony árréssel dolgoznak a boltok, az áremelkedés nagy valószínűséggel megjelenik majd.

340 forint lehet a kenyér kilója

Október 1-től drágul a kenyér a boltok többségében, mármint ott, ahol az elmúlt napokban nem emelkedtek az árak – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Így nem lesz ritka az olyan üzlet, ahol 320-340 forint lesz a kenyér kilója, de a piaci átlagár várhatóan 280 forint körül alakul majd.

Az emelés oka, hogy augusztus 1-től a malmok 20 százalékkal emelték a liszt árát, bár Septe József értetlenül áll ez előtt, mert szerinte elegendő mennyiségű, és nagyon jó minőségű búza termett idén (hogy a búzából mégis hiány van, magyarázhatja, hogy a takarmánynál hiányzó kukoricát búzával pótolják). Augusztus 1-től a 72-74 forintos liszt ára 95-105 forintra nőtt, így a sütőiparnak is 15-20 százalékos áremelést kell érvényesíteniük a vevőik (a boltok felé) – magyarázta az elnök. Ők a boltoknak eddig 150 forintért, az emelés után 175-180 forintért viszik majd a kenyeret.

Egy-két hónapon belül duplájára drágul a krumpli

Decemberre 200 forint lehet a burgonya kilója a mostani 100-120 forint helyett – mondta Kecskés Gábortól, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke. Az aszály amiatt kisebb az idei termés, még úgy is, hogy a magyar termelők jelentős része öntözi a burgonyaföldeket.
Kecskés Gábor szerint már most látható, nem lesz elég a hazai termés, és biztos, hogy külföldről kell majd behozni.

A gond az, hogy a termelés Nyugat-Európában is visszaesett legalább 15 százalékkal, míg Angliában és Skóciában a sok eső miatt veszett oda a krumpli fele. Azonban az angliai fogyasztóknak nem okoz gondot, hogy a tavalyi dupláját fizessék ki a krumpliért, és már most kialakult egy nagyon magas őszi ár – magyarázta Kecskés. A kétszáz forint fölötti decemberi árral pedig a hazai termelők nem járnak jól, mert addig már nem lesz hazai készlet.

Apránként drágulhat a csirke

Nem csak az aszály miatt drágult idén a takarmány 40-50 százalékkal, de a spekulációk miatt is. “Világszinten nagyjából elegendő az a takarmánymennyiség, ami idén termett, de a területi eloszlások egyenlőtlenségét sokan kihasználják az árutőzsdén” – véli Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke. Hozzáteszi, hogy régiónkban a termeléskiesés átlag feletti volt, így ezek az országok, köztük mi is, hátrányba kerülnek majd.

Csorbai 30-35 százalékos emelést tartana indokoltnak a csirkehús áránál, de úgy véli, hogy az összes költséget nem lehet áthárítani a fogyasztókra, “csak lépésenként és óvatosan”.

Azt mondta, hogy Csehországban és Szlovákiában sem jobb a helyzet, mint nálunk, ott is hiánnyal és áremelkedéssel számolnak, így nem várható, hogy az onnan érkező csirke letörné az árakat. Lengyelországból még lehetne hozni, de ők a németeknek visznek – tette hozzá.
Augusztusi ár (Ft) Várható ár (Ft)
kenyér / kg 288 320-340
tej / l 227 240
tojás / db 40 50
burgonya / kg 84 200
alma / kg 312 312
sertéskaraj / kg 1370 1800
bontott csirke / kg 769 885

Forrás: KSH; [origo]-gyűjtés

Két lépcsőben drágul a pulyka

Októbertől 6 százalékkal, novembertől pedig újabb 6 százalékkal emeli a pulykahús árát az egyik legnagyobb hazai pulykafeldolgozó, a Gallicoop Zrt. – mondta Erdélyi István, a cég elnök-vezérigazgatója. Szerinte az ágazat nem tudja már kigazdálkodni a takarmány 50 százalékos drágulását, ami elől senki nem tud már kitérni.

Kisebb almák termettek idén

Szerencsére az almát nem vitte el a húsvéti fagy, mint mondjuk a cseresznyét vagy a meggyet, egy jó közepes mennyiség termett, bár a méret csökkent – mondta az [origo]-nak Mártonffy Béla. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója nem számít sem árzuhanásra, sem extrém áremelkedésre az almánál. Jelenleg az ipari almáért 30 forintot, az étkezési almáért fajtától és minőségtől függően 80-120 forintot kapnak a kereskedők, a bolti ár 270 – 320 forint körül alakul.

Azt , hogy kisebbek a méretek, el kell fogadni, a nagy üzletláncok már levitték a méretköveteléseiket- mondta Mártonffy Béla. “Ugyanolyan jó minőség, eltartható, csak kisebb” – magyarázta.

Mivel friss gyümölcs Magyarországon télen nincs, novembertől kezdve megnő az import, és azt Mártonffy nem tudta megjósolni, hogy ez hogyan hat majd az árakra, de hozzátette, hogy az aszály nem csak Magyarországot érintette.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 265 megnézve, 1 alkalommal mai nap |