< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Tobin-ügy – mno.hu: Reding kikényszerítené az ír gázolóra kiszabott büntetés letöltését

| Mobile | RSS

Tobin-ügy – mno.hu: Reding kikényszerítené az ír gázolóra kiszabott büntetés letöltését

Tobin-ügy – mno.hu: Reding kikényszerítené az ír gázolóra kiszabott büntetés letöltését Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke kikényszerítené a Magyarországon két gyereket halálra gázoló ír férfira kiszabott fogházbüntetés letöltését – írta a Magyar Nemzet Online (mno.hu) kedd este.

A hírportál ezt arra hivatkozva írta, hogy állításuk szerint birtokukba került Viviane Reding válaszlevele, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek a Tobin-ügyben írt.
Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én gázolt halálra Leányfalun két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben távollétében 18 hónap fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság idén júniusban végleg elutasította.
Az mno.hu cikkében felidézték, hogy az ír gázoló kiadatási ügyében múlt péntek óta várt válaszra Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyekért felelős alelnöke még júniusban ígéretet tett arra, hogy a magyar és az ír igazságügyi minisztériummal háromoldalú tárgyaláson egyeztethet arról, milyen módon vonható felelősségre az Írországban tartózkodó férfi. Az alelnök szavaira reagálva Navracsics Tibor azonnal levelet küldött Brüsszelbe, és arról érdeklődött, mikor és hol találkozhatna személyesen Viviane Redinggel. A két ország igazságügyi tárcájának képviselői július közepén egyeztettek ugyan, a KIM vezetőjének a személyes találkozót illető kérdésére azonban nem érkezett felelet, így Navracsics múlt pénteken újabb levelet küldött.
A portál szerint válaszlevelében Viviane Reding emlékeztet arra, hogy július 17-én a magyar és az ír igazságügyi minisztérium képviselői sikeresen egyeztettek, és megállapították, hogy nincs rendszerszintű probléma az európai elfogatóparancs jogintézményében. “Ennek ellenére úgy látja, a feleknek folytatniuk kell az informális megbeszéléseket annak érdekében, hogy ki lehessen kényszeríteni az ír bíróságtól a Magyarországon kiszabott letöltendő fogházbüntetés végrehajtását” – írta a portál, hozzátéve: az Európai Bizottság igazságügyi főigazgatójánál ezért egy újabb szakmai egyeztetést kezdeményezett az ügyben.
Az alelnök levelében azt jelezte, hogy a következő, októberi ülésen szívesen asztalhoz ülne Navracsics Tiborral, és a tanács előtt is beszámolna arról, milyen jogi megoldásra jutottak.
Az MTI az üggyel kapcsolatban megkereste Mina Andreevát, Viviane Reding szóvivőjét, de ő nem kommentálta a sajtóértesülést, a KIM viszont megerősítette, hogy érkezett ilyen levél Redingtől a miniszternek.
forrás:hír3.hu

Leave a Reply 295 megnézve, 1 alkalommal mai nap |