< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Jeruzsálem vörös vonala: háború van készülőben?

| Mobile | RSS

Jeruzsálem vörös vonala: háború van készülőben?

2012. szeptember 29. | 1 Hozzászólás | Magyar Helsinki Bizottság

Irán tagadta, hogy atomfegyver előállításán dolgozna, az izraeli miniszterelnök beszédére reagálva. Benjamin Netanjahu az ENSZ Közgyűlése előtt tegnap azt állította, hogy Iránnak jövő nyárra elegendő dúsított uránja lesz ahhoz, hogy atomfegyvert állítson elő. A nagyhatalmú iráni Forradalmi Gárda vezetője pedig kijelentette: Teherán az eddigieknek megfelelően folytatja atomprogramját.

Mint arról az ATV egyenes adásban beszámolt, Benjamin Netanjahu csütörtökön beszédet mondott New Yorkban, az Egyesült Nemzetek Közgyűlésén. Az izraeli kormányfő akkor arra figyelmeztetett, hogy Iránnak jövő nyárig elegendő dúsított uránja lesz atomfegyver előállításához. Netanjahu szerint a „vörös vonalak nem vezetnek háborúhoz; a vörös vonalak megakadályozzák a háborút”.

Szerinte Izrael és az Egyesült Államok közösen kijelölhet egy utat, amellyel megakadályozzák Iránt az atomfegyver készítésében. „Izrael megbeszéléseket folytat az Egyesült Államokkal erről a témáról, és biztos vagyok abban, hogy közösen ki tudunk jelölni egy utat” – mondta csütörtökön Netanjahu.

Csak még inkább dacossá tette Iránt az izraeli kormányfő ENSZ Közgyűlés előtt elmondott beszéde – legalábbis így értékelik a nagy hatalmú iráni Forradalmi Gárda vezetői.

Benjamin Netanjahu ugyanis New Yorkban egyértelmű határvonalat húzott az iráni atomprogramot illetően, amit átlépve az iszlám köztársaságnak katonai támadással kell szembenéznie.

Mohamed Ali Dzsafari, a gárda főparancsnoka fenyegetésként értékelte az izraeli miniszterelnök szavait, és kijelentette, hogy Irán az eddigi irányban folytatja politikáját.

Az al-Kudsz al-Arabi nevű, londoni arab nyelvű lap szerint Netanjahu vörös határvonala azt jelzi, hogy háború van készülőben. A libanoni an-Nahar egyenesen háborús prédikátornak nevezte az izraeli kormányfőt. Egy ismert jordániai elemző viszont minden idők egyik legkreatívabb politikai beszédének tartja Netanjahu szavait, amelyek Imád Abdullah Ajaszra szerint már a médiaháború részei.

Netanjahu vörös vonala – Irán mindent ugyanúgy folytatna, mint eddig

Az amerikai vezetők úgy értékelték, hogy Washingtonnak és Jeruzsálemnek közös célja az, hogy megakadályozzák az iráni atombomba előállítását. Az Egyesült Államokban tartózkodó Netanjahut azonban csak Hillary Clinton amerikai külügyminiszter fogadta, Obama elnök csak telefonon beszélt Netanjahuval. Az amerikai elnök és az izraeli kormányfő “teljesen egyetért” abban a célban, hogy megakadályozzák Iránt atomfegyver előállításában – közölte ezzel kapcsolatban a Fehér Ház. Az összefoglaló nem tért ki Netanjahu csütörtöki szavaira, miszerint Iránnak már jövő nyárra elegendő dúsított uránja lehet egy atomfegyver kifejlesztéséhez. A Fehér Ház hangsúlyozta, hogy a két kormány “szorosan együttműködik” az iráni fenyegetés ügyében.

Mahmúd Abbasz beszéde idén nem váltott ki olyan üdvrivalgást a Jordán folyó nyugati partján, mint a tavalyi. A palesztin elnök most kijelentette: tovább dolgoznak azon, hogy az ENSZ ismerje el a palesztin államot, igaz, egyelőre csak megfigyelői státust szeretnének elérni. Ciszjordániában sokan úgy reagáltak, hogy Abbasz beszédénél jobban érdekli őket, hogy nehéz a gazdasági helyzet, és magasak az árak.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 299 megnézve, 1 alkalommal mai nap |