< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Veszélyes a fogyitabletta, mégis kapható

| Mobile | RSS

Veszélyes a fogyitabletta, mégis kapható

2012. szeptember 29. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Magyarország – Idehaza nem forgalmazható gyógyszert árulnak az interneten fogyasztószerként, és a vásárlók közül többen súlyos rosszullétről panaszkodnak – adta hírül a hvg.hu.

Többen is rosszul lettek a neten vásárolt fogyitablettáktól, ami tiltott doppingszer
Az egyikük júliusban feljelentést is tett a rendőrségen, miután a világhálón megrendelt Adipex retardtól légzési nehézségei, majd szívtájéki fájdalmai lettek, és mérgezési tünetekkel szállították kórházba.

Feljelentéséhez annak a lánynak az ügyét is csatolták, aki zárójelentése szerint szédült, hányt, elájult, verejtékezett. Mások görcsös, szúró hasi fájdalomról számolnak be netes fórumokon, de a többség álmatlanságról, ingerlékenységről, önmagába fordulásról panaszkodik.

Magyarországon tilos forgalmazni az Adipex retardot, ami a tiltott doppingszerek közt szerepel; ha lehetne árulni, akkor is csak vényre. A neten pedig csak vény nélküli gyógyszereket lehet forgalmazni, de azt is csak úgy, hogy az internetes felület mögött valódi patika áll – tudta meg lapunk az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYI).

A kereskedők tehát külföldről szerzik be az ott is vényköteles szert (orvosoktól szerzett vagy hamis recepttel), de a hvg.hu szerint kínaiakkal legyártatott, olcsóbb hamisítványt is behoznak az országba, ami még veszélyesebb lehet.

Ezt állítja az a magánnyomozó cég, amely a sértett megbízásából kutakodott a szervezett bűnözéssel is átszőtt illegális gyógyszerpiacon. A társaság anyagát csatolták a feljelentéshez, de a rendőrség megszüntette a nyomozást, mondván, a szer nem minősül kábítószernek.

Az Adipexhez most is hozzá lehet jutni a világhálón. Egy kereskedőnél telefonon érdeklődtünk a készítmény iránt. Megnyugtatott minket, hogy egyáltalán nem kell félnünk tőle, ő még soha nem kapott rossz visszajelzéseket. – Csehországból érkezik, mert ott van törzskönyvezve, de Ausztriában gyártják – mondta.

Az OGYI-tól kapott tájékoztatás szerint a kapszula hatóanyaga a központi idegrendszerre hat: az éhségérzetet csökkenti, az anyagcserét fokozza, de kedvezőtlen mellékhatásprofilja miatt több országban is kivonták a forgalomból. Orvosi felügyelet nélkül életveszélyes szedni.

Blikk-összeállítás

Leave a Reply 292 megnézve, 1 alkalommal mai nap |