< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Szenzációs dolgot talált a Mars-járó

| Mobile | RSS

Szenzációs dolgot talált a Mars-járó

2012. szeptember 30. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Az egykori folyékony víz eddig nem látott bizonyítékát fedezte fel a Marson a Curiosity. A NASA csütörtök esti sajtótájékoztatóján bejelentett eredmények szerint a rover leszállóhelyén, a Gale-kráterben egy vízfolyás hömpölygött a múltban.
A Curiosity főkamerájának legutóbbi képein olyan természetes kőzetkibukkanások láthatók, amelyek a konglomerátum (kavicskő) nevű kőzetből állnak. Ez a Földről (így Magyarország számos területéről, például a Balaton környékéről vagy a Budai-hegységből) is jól ismert kőzet vízfolyások által szállított, a szállítás során lekerekedett kisebb-nagyobb kavicsokból cementálódik össze, írja az Origo.

“Számos tanulmány született már a marsi csatornákról, folyóvölgyekről, azonban ez az első alkalom, hogy valójában megfigyelhetünk egy víz által szállított anyagot a Marson” – mondja William Dietrich, a University of California (Berkeley) kutatója (finomabb szemcséjű, úgynevezett keresztrétegzett lerakódást – valószínűleg vizes közegből – korábban az Opportunity rover is azonosított a Meridiani síkságon).

A képek azért is nagyon izgalmasak, mert ezzel a felfedezéssel megkezdődött az igazi geológiai munka a Marson, amikor konkrét terepi munka erősíti meg az eddigi megfigyeléseket – a Curiosity tehát valóban rászolgál a “robotgeológus” elnevezésre.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 2546 megnézve, 1 alkalommal mai nap |