< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Még idén nagyot drágul a cigaretta

| Mobile | RSS

Még idén nagyot drágul a cigaretta

2012. október 3. | 1 Hozzászólás | Közélet

A korábban tervezettnél kevésbé növelné a dohánytermékek jövedéki adóját a parlament költségvetési bizottsága. Az emelést nem két, hanem egy lépésben hajtanák végre az idén december elsején.

Az Országgyűlés honlapján olvasható módosító indítvány indoklása szerint a javaslat célja, hogy ne növekedjenek túlzott mértékben a fogyasztói árak, illetve ne emelkedjen a feketepiac térnyerésének kockázata sem. A javaslatot az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról, valamint egyéb törvények módosításáról szóló előterjesztéshez nyújtották be.

Így a cigaretta jövedéki adója az eredetileg tervezett 13 700 forint helyett 12 500 forint lehet ezer darabonként, és a kiskereskedelmi eladási ár 31 százaléka, de összesen legalább 24 920 forint ezer darabonként. A szivarra, a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 28,5 százaléka, a finomra vágott fogyasztási dohányra a kiskereskedelmi eladási ár 52 százaléka, de legalább 14 650 forint helyett 12 460 forint lehet a jövedéki adó kilogrammonként. Az egyéb fogyasztási dohányra a kiskereskedelmi eladási ár 32,5 százaléka, de legalább a 14 650 forint helyett 12 460 forint lehet kilogrammonként a jövedéki adó.

Mindezek a változtatások 2012. december 1-jén lépnek hatályba, így még erre az évre költségvetési többletbevételt jelentenek. Az eredeti, összességében nagyobb adóemelés két lépcsőben, 2013. január 1-jén, illetve 2013. május elsején lépett volna hatályba.

A tervezett jövedékiadó-emelés bejelentése azért különös, mert Rogán Antal fideszes frakcióvezető reggel egy tévéinterjúban még kizárta azt, hogy egy lépésben emelnék a jövedéki adót.

Az adóemelést szolgáló törvényjavaslatot júliusban nyújtották be a parlamentnek, akkor úgy számoltak, hogy az akkor még jövő májusra tervezett második lépcsős emeléssel a tételes adó ezer darabonként 15 500 forintra nő, a százalékos nem változik, míg a teljes adóteher ezer szálanként minimum 29 300 forint lesz.

Az adó most legalább 22 300 forint – ezen belül a tételes adó 11 900 forint, az árra számolt kulcs 31 százalék most is –, vagyis a teljes adóteher januártól 15,6 százalékkal, majd májustól 13,6 százalékkal nőtt volna. A változtatással most decembertől 11,7 százalékkal lesz drágább a cigaretta.

forrás:index.hu

Leave a Reply 282 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: