< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Törökország szíriai célpontokat bombázott

| Mobile | RSS

Törökország szíriai célpontokat bombázott

2012. október 4. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Törökország szerdán szíriai célpontokat bombázott, miután egy szíriai területről indított támadás megölt öt török polgári személyt. A török kormány rendkívüli NATO-tanácskozás összehívását kérte az ügyben – jelentette az al-Arabiya televízió.

“A török fegyveres erők a határ menti régióban azonnal megtorolták a Törökországot ért szörnyű támadást” – közölte az esettel kapcsolatban Tayyip Erdogan török miniszterelnök. Erdogan azt is bejelentette: országa rendkívüli NATO-tanácskozás összehívását kezdeményezte a török-szíriai határon kialakult helyzet miatt.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter felvette a kapcsolatot Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral, és úgy döntöttek, hogy a NATO-nagykövetek tanácsa sürgősen összeül. A testület bármikor összeül, ha a szövetség valamely tagállama úgy látja, veszélyben van területi integritása.

A NATO szerdán határozottan elítélte az Akcakale török határmenti város ellen végrehajtott, öt polgári lakos halálát követelő szíriai bombázást. Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár pedig arra szólította fel Damaszkuszt, hogy tartsa tiszteletben szomszédjai területi integritását.

A főtitkár szóvivője szerint a Törökországot ért támadás “megmutatta, hogy a szíriai konfliktus nem csupán a szíriai nép, de a szomszédos országok biztonságát is veszélyezteti.”

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter felháborodásának adott hangot a török területeket ért szíriai támadás nyomán és “nagyon veszélyesnek” minősítette a helyzetet.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 262 megnézve, 1 alkalommal mai nap |