< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A török tüzérség visszaszorította a szír hadsereget

| Mobile | RSS

A török tüzérség visszaszorította a szír hadsereget

Tíz kilométer mélyen visszaszorította a török tüzérség a szíriai hadsereget. A két állam határán így ütközőzóna alakulhat ki, amelyet a szíriai lázadók foglalhatnak el a török légvédelem és hadsereg biztosítása mellett. A Földközi-tengeren is megnövekedett a háborús feszültség, miután az ankarai kormány hadihajókat és tengeralattjárókat vezényelt a szíriai partok közelébe.

Újabb támadás érte egyik török határmenti falut a szíriai oldalról. A tüzérségi csapás ezúttal nem követelt áldozatot. „A lövedékek és aknagránátok a határ innenső oldalán csapódtak be. Még a sebesülteket szállító mentőautóra is tüzeltek” – állítja egy török férfi, aki a határ közeli Güvecci településen él.

A török tüzérség Erdogan miniszterelnök ultimátumának megfelelően azonnal viszonozták a támadást. A negyedik napja zajló lövöldözés célja egy legalább tíz kilométeres ütközőzóna létrehozása a határ szíriai oldalán. A londoni Guardian című napilap úgy értesült, hogy Törökország teljesen ki akarja szorítani a damaszkuszi kormányerőket ebből a térségből.
Az ütközőzónában helyeznék el a menekülteket és itt állomásozhatnának biztonságban a
szíriai lázadók egységei is.

Az offenzíva azt követően kezdődött, hogy szerdán egy határ menti török faluban öt ember meghalt, amikor gránát csapódott a településre. A török hadsereg megtorolta a támadást, és Erdogan miniszterelnök Ankarábanbejelentette, hogy ezentúl minden hasonló provokációt viszonoznak. A török parlament felhatalmazta a kormányt, hogy bevesse a hadsereget a határon túl, ha veszély fenyegeti a nemzet biztonságát.

A háborús helyzetben váratlanul megjelent a nyilvánosság előtt Básár Asszad szíriai elnök, aki a szíriai lázadók damaszkuszi terrortámadásai óta nem mutatkozott szabad téren. Most az 1973-as Izrael elleni háború évfordulóján megkoszorúzta az elesett katonák emlékművét. A Jóm Kippúri háborúban a mostani elnök apja, Hafez Asszad sikertelenül próbálta elfoglalni a Golán-fennsíkot Izraeltől.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 303 megnézve, 1 alkalommal mai nap |