< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: 132 évesen meghalt a világ legidősebb embere

| Mobile | RSS

132 évesen meghalt a világ legidősebb embere

2012. október 8. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Mivel iratai elvesztek, ezért hivatalosan nem ismerték el a világ legidősebb emberének a most elhunyt, grúz nemzetiségű Antisa Kvicsavát (†132).

Antisa Kvicsava (†132) egy kis hegyi faluban, Szacsinoban élt. A szovjet érában készült iratai szerint 1880. július 8-án született. A korával kapcsolatos kétkedéseket az okozza, hogy eredeti iratai eltűntek, így soha nem lehetett ellenőrizni, hogy tényleg olyan idős, ahogy állította.

Az asszony az egyik, 42 éves unokájával lakott egy szőlővel befuttatott kedves kis hegyi házban. 1965-ben ment nyugdíjba, akkor volt 85 éves. Előzőleg tealevél- és kukoricaszedőként dolgozott. 12 unokája, 18 dédunokája és 4 ükunokája volt. Azt állította, hogy hosszú életét annak köszönheti, hogy minden nap megivott egy pohár helyi vodkát.

Mihail, az asszony 72 esztendős fia elvileg – ha édesanyja tényleg 132 éves volt halálakor – akkor született, mikor a matróna 60 éves volt. Korábban készült interjúkban az idős nő arról mesélt, hogy egy korábbi házasságából két másik gyereke is származott, de ők meghaltak a második világháborús nagy éhínség idején.

Kvicsava asszony átélt két világháborút, a Szovjetunió felemelkedését és összeomlását és szomszédjai, ismerősei és leszármazottai és még a helyi hivatalok is mind igazolják, hogy ő volt a világ legidősebb embere.

A szakértők kételkednek abban, hogy valóban megélhetett egy ember ilyen idős kort. – Csak egy érdekesség marad az újságokban és egy legenda az interneten a világ állítólag legidősebb embere az eredeti, több mint 130 éves születési bizonyítványok nélkül.

Antisa a 130. születésnapján:

Antisa Kvicsavával két éve, a 130. születésnapján készítettek interjút újságírók. A csak a helyi nyelvjárást beszélő asszony a tolmács szerint azt mondta, mindig egészséges volt és végigdolgozta az egész életét, otthon és a gazdaságban. Az utolsó évtized kivételével, mert addigra már nagyon nehezen járt, javarészt az ágyban feküdt és görcsös ujjai miatt már kedvenc tevékenységét, a kötögetést is hanyagolnia kellett. Igaz, hogy már nehezen mozgott, azonban hozzátartozói szerint mindvégig szellemi frissessége teljes birtokában maradt.

A világon eddig hitelesítetten a francia Jeanne Calment élt a leghosszabb ideig: 122 évet és 164 napot.

Blikk-összeállítás

Leave a Reply 323 megnézve, 1 alkalommal mai nap |