< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: “Jó lesz, ha amerikaiak fogadnak örökbe?” Elmenekült egy nyolcéves kisfiú kegyetlen szüleitől

| Mobile | RSS

“Jó lesz, ha amerikaiak fogadnak örökbe?” Elmenekült egy nyolcéves kisfiú kegyetlen szüleitől

2012. október 8. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A Szovjetunió szétesése óta a fenti kérdésre különböző válaszokat ad az élet. Negatív példából kevés van, mégis rendszeresen borzolják az orosz közvélemény idegeit. A legutóbbi ügy július végén robbant ki, amikor egy nyolc éves orosz kisfiú menekült el amerikai, kegyetlenkedő szüleitől. A november 1-én érvénybe lépő megállapodástól a nemzetközi adoptálási folyamatok tisztulását várják.

Az elmúlt évek néhány örökbefogadási botránya után a kétoldalú szabályozás rendezését 2011. július 13-án, Washingtonban Hillary Clinton, amerikai és Szergej Lavrov, orosz külügyminiszterek indították el, amikor megállapodást írtak alá a két ország közötti örökbefogadások szabályozásáról. 2012. július 28-án, Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök ratifikálja az egyezményt, amely így november 1-től lép érvénybe.
Kattintson és nézegessen képeket az Egyesült Államokról!

Az elmúlt húsz évben nem számított ritkaságnak, ha amerikai szülők orosz gyermeket vettek magukhoz. Az Amerikai Örökbefogadási Hivatal adatai szerint 1999-2011 között 45 112 orosz gyermeket adoptáltak amerikai családok. A Reuters hírügynökség 60 ezerre becsüli a külföldre örökbeadott orosz gyermekek teljes számát az adott időszakban. Az Egyesült Államokban élő 75 százalékuk azonban nem mindig a beteljesült ígéretekről mesél új hazáját és családját illetően.

Aljona Levitszkoj, az Orosz Kulturális minisztérium Gyermekvédelmi osztályának megbízottja, 2010-es beszámolója szerint 1996-óta 17 örökbefogadott orosz gyermek halt meg Amerikában, ám ez csak a jéghegy csúcsa. Rendre érkeznek hírek szomorú sorsokról: 2010. augusztusában egy orosz kislánnyal három nap alatt 70 km-t futtattak le nevelőszülei, mert nem rágta meg rendesen az ételt; 2010. áprilisában a nyolcéves Artyom Szaveljevot kíséret nélkül küldte vissza Moszkvába nevelőanyja, mondván, hogy a kisfiú veszélyt jelent rá és a családjára; 2006. júniusában a négy éves Kuzma füléből azért vágtak ki egy darabot ollóval, mert nem tudta az imákat angolul elolvasni; stb.

Az ehhez hasonló rémségek visszaszorítását várják az új amerikai-orosz egyezménytől. Az Izvesztyija hírportál leírása szerint november 1-től csak azt az orosz gyermeket adoptálhatják külföldiek, akinek nem találtak nevelőszülőt Oroszországban. Az örökbefogadási folyamatot, valamint a leendő szülők pszichikai, szociális és gazdasági körülményeit különös alapossággal figyelik majd a területi hatóságok, illetve a megbízott szervezetek és nagy figyelmet fordítanak a már örökbeadott gyermek életkörülményeire is.

A kép árnyalása érdekében azonban a következők is említésre érdemesek: Az idei Londoni Paralimpiai Játékokon a százméteres pillangóúszást az a Jessica Long nyerte, aki 1992-ben Tatyjana Kirillova néven, szárkapocs csontok nélkül született Irkutszkban és 13 hónaposan került baltimori örökbefogadóihoz. Szintén Londonban szerzett aranyérmet Tatiana McFadden atléta, aki 1989-ben Szentpéterváron, gerinc problémákkal született, majd hét évesen egy árvaházból került amerikai szüleihez.
Az idei Londoni Paralimpiai Játékok egyik aranyérmese: amerikai színekben versenyző,
orosz származású Jessica Long (forrás: www.jessicalong.org)

A lányokat Vlagyimir Abarinov, újságíró, az Echo Moszkvi oldalán helyezte az örökbefogadási egyezmény kontextusába. A nemzetközi adoptálások orosz ellenzőinek egyik leghangoztatottabb érve ugyanis az, hogy a korrupt csinovnyikok fogyatékos címszóval árulják a tehetséges orosz gyerekeket a külföldnek.

forrás:legfrissebb hírek.hu

Leave a Reply 240 megnézve, 1 alkalommal mai nap |