< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: CIA-központ volt a bengázi amerikai konzulátus

| Mobile | RSS

CIA-központ volt a bengázi amerikai konzulátus

CIA-központ volt a bengázi amerikai konzulátus
Washington – A szeptember 11-én megtámadott bengázi épületegyüttes részben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) nyújtott fedelet – derült ki közvetve szerdán az amerikai képviselőház meghallgatásán, amelyről a Washington Post internetes kiadása adott hírt.
.
Korábban amerikai lapok már megszellőztették, hogy az amerikai konzulátusként megjelölt épületből CIA-ügynökök tucatját evakuálták, de részleteket a washingtoni kormányzat kérésére nem közöltek. Szerdán azonban a nyilvános meghallgatáson az ellenzéki republikánus képviselők faggatózásaira külügyi tisztviselők elismerték, hogy „más kormányzati ügynökség” emberei is voltak az épületben. Washingtoni szóhasználatban ez a CIA-re utal.
.
A líbiai támadás következtében négy amerikai életét vesztette, köztük – hivatalos állítás szerint füstmérgezés miatt – Christopher Stevens nagykövet is.
.
A republikánus képviselők eredetileg arra akartak kilyukadni, hogy az amerikai külügyminisztérium volt a felelős az diplomaták haláláért, mert nem gondoskodott megfelelő biztonsági feltételekről. A meghallgatás során azonban kiderült, hogy valójában a CIA-t terheli felelősség. Mire a meghallgatást vezető bizottsági elnök zárt ülést rendelt el, már késő volt: addigra a titok már lelepleződött.
forrás:amerikai népszava online.hu

Leave a Reply 365 megnézve, 1 alkalommal mai nap |