< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Hiller nem totózik, az LMP-nek minden büdös, a Fidesz nagyon és nem nagyon készül

| Mobile | RSS

Hiller nem totózik, az LMP-nek minden büdös, a Fidesz nagyon és nem nagyon készül

2012. október 16. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

A Milla máris rekordot döntött: október 23-i tüntetése szinte az összes pártot megosztotta. Az atv.hu a Fidesz és a demokrata ellenzék háza táján nézett körül: ki hogy viszonyul a Milla demonstrációjához, különös tekintettel Bajnai Gordon személyére.

“Nem megyünk olyan helyre, ahová nem hívnak minket” – közölte az atv.hu-val a Demokratikus Koalíció egyik ismert politikusa. Az atv.hu közbevetésére, hogy a politikusokat hívják, csak a pártzászlók és -emblémák otthonhagyását kéri a Milla, az ellenzéki képviselő úgy felelt: egy párt vezető politikusai ugyanúgy megjelenítenek egy pártot, mint a zászlók vagy a jelvények.

A politikus egyfelől reméli, másrészt föltételezi, hogy a DK tagjainak és szimpatizánsainak jelentős része elmegy a millás tüntetésre. Hangsúlyozta: bár az MSZP a legnagyobb ellenzéki párt, a DK-nak jóval nagyobb a mozgósító képessége. Ezt a véleményét a szeptemberi, az egyhetes éhségsztrájkot lezáró DK-s tüntetés létszámával támasztotta alá. Az elmúlt években ez volt a legnagyobb, egy párt által szervezett ellenzéki tüntetés – tette hozzá.

Forrásunk szerint a volt miniszterelnök „rossz színpadot választott”, de ettől még Bajnait továbbra is a legnagyobb örömmel látnák ismét a kormányfői székben. A politikus élesen bírálta Millát, mert szerinte az egyesületté alakulással a Milla de facto párt lett. „Ezzel semmi baj sincs, viszont ezek után itt az ideje a Milla részéről az antipolitikus attitűd föladásának” – fogalmazott.

LMP-s képviselők is ott lesznek

Schiffer András LMP-s képviselő határozottan nemmel válaszolt arra, hogy két párttársa, Scheiring Gábor és Dorosz Dávid a tüntetésen való részvételre vonatkozó bejelentése generált-e ellentéteket a párton belül. További érdeklődésünkre Schiffer azt mondta, ő nem lesz ott, mert 1989. október 23-a óta március 15-én és október 23-án csak állami rendezvényre hajlandó menni.

Schifferrel szinkronban nyilatkozott egy ismert LMP-s politikus, aki arra hívta föl a figyelmet, hogy Scheiring Gábor és Dorosz Dávid mellett Szabó Timea is – a Facebookon – tudatta a világgal: ott lesz a Szabad sajtó úton. Mi azonban a Facebookon nem akadtunk Szabó bejegyzésére. Az LMP említett háttérembere hozzátette: a párt tagjai és szimpatizánsainak jelentős része elmegy, a három fővárosi képviselőből kettő szintén ott lesz, a harmadik, Kaltenbach Jenő pedig csak halaszthatatlan családi elfoglaltsága miatt nem. Szerinte az LMP kifejezetten Bajnai miatt hozott olyan döntést, hogy testületileg nem lesz jelen a Milla rendezvényén és mindenki egyénileg eldönti el, megy-e vagy sem. Kérdésünkre, hogy miért büdös az LMP-nek Bajnai, ha a Millának nem az, úgy felelt: „Az LMP-nek minden büdös. Az LMP-nek még trágya is büdös.”

Szanyi itt, Szanyi ott

„A demokrata ellenzék összes tüntetésén részt fogok venni” – közölte az atv.hu parlamenti tudósítójával Szanyi Tibor szocialista képviselő, a párt alelnöke. Kérdésünkre pontosított: elmegy a DK Egyetem téri rendezvényére, majd az onnan körülbelül háromszáz méterre lévő millás tüntetésre is. Úgy tudja: az MSZP-frakció azon tagjai, akik Budapesten lesznek, tiszteletüket teszik a Milla tüntetésén. Hangsúlyozta: annak semmiféle üzenete nincsen, hogy Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető nem lesz ott. Egy frakciótársa ehhez annyit tett hozzá: egyetért Gyurcsány Ferencnek az Egyenes Beszédben elhangzott, kormányfői utódját ért bírálatával, de ennek ellenére jövő kedden ő is meghallgatja Bajnait.

Barokk diplomáciatörténet

Hiller István MSZP-s képviselő, volt oktatási miniszter biztosan ott lesz a Milla tüntetésén. Ezt maga az ellenzéki politikus közölte az atv.hu-val. Kérdésünkre, hogy miért megy el a 2010 előtti húsz évet is élénken bíráló Milla rendezvényére, Hiller úgy felelt: „Van »a fa meg az erdő« problémája. Én szeretem látni az erdőt, és mivel az egész mégiscsak arról szól, hogy a »hogyan tovább?« kérdésében egyetértünk, ezért azt mondom mindenkinek, aki úgy gondolkodik, hogy érdemes 2014-ben kormányváltást végrehajtani, hogy jöjjön el” – fogalmazott Hiller. Szerinte azonban „szövetségkötésre vagy ennek kimunkálására nem a mostani időszak az alkalom”. Hozzátette: most azon dolgozik, hogy az MSZP erősödjék tovább. „Ez az Orbán-világ leváltásához később fontos adalék lesz” – mondta. Úgy fogalmazott: „az MSZP megerősödése mindenkinek érdeke, aki a mostani kormány leváltására törekszik”. Hiller bízik abban, hogy az MSZP-szimpatizánsok minél nagyobb része lesz ott a tüntetésen. Arra kitérően válaszolt, hogy elmenne-e, ha nem szólalna föl Bajnai Gordon: „Tudja, én barokk diplomáciatörténetet tanítottam, ezt a strapát bírom, sőt élvezem. Jöjjenek el minél többen, hogy mutassuk: egyre többen vagyunk. Viszont jó tudni, hogy a magoldáshoz egy erősödő MSZP-re van szükség.”

Hiller nem totózik

„Hát, én nem totózom” – közölte a volt miniszter arra a kérdésünkre, hogy lát-e reális esélyt arra, hogy a Milla-tüntetésen többen legyenek, mint a második békemeneten. „Azt látom, hogy sokkal jelentősebb szervezeti erők mozdultak meg a Fidesz-oldalon, hogy számukra elvárt méretű tüntetés legyen, mint télen. Úgy látom, hogy a Fidesz-apparátus ezerrel dolgozik, hogy összejöjjön” – zárta gondolatait Hiller István.

Egy, a neve elhallgatását kérő szocialista politikus – aki egyébként, akárcsak egy éve, most is szeretné Bajnai Gordont a párt miniszterelnök-jelöltjének – nem mondta ki, de finoman utalt rá, hogy a volt kormányfő hibát követett el, amikor elfogadta a Milla fölkérését. Annyit tett hozzá, hogy szerinte egy, a Haza és Haladás által jegyzett – akár, a rászervezés vádját elkerülendő, egy-két nappal korábbi – tüntetésre, Bajnai nevére nagy tömegek mentek volna el. Forrásunk szerint Bajnai úgy gondolkodhatott, hogy a Milla tömegmozgató-képessége nagyobb, mint a Haza és Haladásé.

A Fidesz nagyon készül, illetve nem nagyon készül

A várható „számháborúval” kapcsolatban egy kormánypárti képviselő az atv.hu-nak azt mondta: szerinte a mostani békemeneten nem lesznek négyszázezren, de többen lesznek, mint a millás tüntetésen. Frakciótársa azonban ellentmondott ennek: ő nem látja a párton belüli jeleit valamilyen komolyabb mozgósításnak. „Fognak menni az én városomból, de különösebb készülődésről nem tudok” – mondta.

Ugyancsak nem tud különösebb készülődésről egy fideszes elnökségi tag. „Nem központi kérdés ez” – tette hozzá. Ugyanezt erősítette meg a pártelnökség egy másik tagja is. Az előző politikus azt nem tudta megmondani, hogy többen lesznek-e a mostani békemeneten, mint januárban. Szerinte ez a békemenet szervezőinek lehet presztízskérdés, de magának a Fidesznek nem az. „Nem ezen múlik a politika” – tette hozzá.

A Fidesz Bajnai-Dopeman tengelyt vizionál

„Mesterházy teljesen komolytalan” – felelt egy fideszes képviselő az atv.hu azon kérésére, hogy kommentálja Bajnai esetleges miniszterelnök-jelöltségét. „Bajnai komolyabb figura” – tette hozzá. A kormánypárti politikus – ellentmondva pártja egyik elnökségi tagjának – úgy vélte: a libajnaizás egyáltalán nem lejárt lemez. Frakciótársa megismételte, amit három hete a Fidesz egy másik elnökségi tagja állított, hogy tudniillik „Mesterházy szürke, Bajnai sokkal fajsúlyosabb figura. Forrásunk egyetértett a fideszes elnökségi taggal, hiszen azt mondta, Bajnai miniszterelnök-jelöltsége esetén lesz libajnaizás. Szerinte Bajnait azon az alapon is lehet majd támadni, hogy egy olyan szervezet tüntetésén szólal föl, amely Dopemant választotta alternatív köztársasági elnöknek. Hozzátette: Bajnai hátránya Mesterházyval szemben, hogy nincs benne a napi politikában. Szerinte miniszterelnökké válni nem könnyű, hatalmas aprómunkával jár és ezt az aprómunkát sokkal inkább Mesterházy Attila végzi el, mint a volt miniszterelnök.

forrás:atv.hu, Szegő Péter

Leave a Reply 287 megnézve, 1 alkalommal mai nap |