< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Napi 9,5 millió forintba került a Századvég

| Mobile | RSS

Napi 9,5 millió forintba került a Századvég

2012. október 17. | hozzászólás | Közélet

Három hónap munkával csaknem egymilliárd forintot keresett a Századvég-csoport, ami az általuk ez idő alatt írt szakértői tanulmányok és kormányzati döntés-előkészítő anyagok terjedelme alapján oldalankénti 470 ezer forintos juttatást jelent. Mindez úgy derült ki, hogy az Eötvös Károly Intézet – a TASZ-szal együtt – pert indított azért, hogy megismerje a Századvég-csoport tavasszal végzett munkáját.

Az erre vonatkozó szerződés szerint az Orbán-kormány “agyának” tartott műhelynek február végétől három hónap alatt – 2012. február 23. és 2012. május 31. között – kellett több témában átfogó közpolitikai tanulmányokat írni, tanácsokat adni.

A közérdekű adatok megismerésére indított per még nem ért véget, de az első tárgyaláson a fejlesztési tárca jogi képviselője által átadott irat szerint “a 939.632.750.- forint összegű forrásából 2012. június 30-ig 933.695.905.- forint összeg került kifizetésre.” A dokumentumban témákra lebontva jelezték a tanulmányok, elemzések átlagos terjedelmét is. Ezen számok alapján az adatigénylők “legjóindulatúbb” számítása szerint is egy oldalnyi leírt tanulmányra 470 ezer forint jutott. Ez azt jelenti, hogy ha a Századvég szakértői hétvégén és minden munkaszüneti napon is dolgoztak, akkor is napi 9,5 millió forint közpénzt kaptak.

A keretösszeg 99,37 százalékát, egymilliárd forintot már kifizették a Fidesz szellemi műhelyének számító Századvég Politikai Iskola Alapítvány, a 2010-ben alapított Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Strategopolis Kft. alkotta konzorciumnak, de a Századvég-csoporttal 2014 végéig összesen 3,1 milliárd forint keretösszegű szerződést kötöttek.

Milliárdok a Századvégnek

A közvélemény-kutatástól a stratégia-alkotáson át szinte mindennel foglalkozó cégcsoport mottója: “Amit nem vállalunk el, az nincs is.” Ezt támasztja alá, hogy a tárcával február végén kötött – a tavaly decemberihez képest módosított – vállalkozási szerződésben a konzorcium az addigi 2,2 milliárdos összegű összkormányzati tanácsadás- és tanulmánykészítés mellett az említett további 936 milliós keretösszegért nem kevesebbet vállalt, minthogy például komplett szakpolitikai tanulmányokat készítsen. Ennek keretében foglalkoztak a nemzeti szerencsejáték-stratégia kidolgozásával. Szintén május végéig kellett elkészíteniük tanulmányaikat a további témákban: a magyar állampapírok értékesíthetősége, nemzeti posta- és iparfejlesztési stratégia, illetve a határon túli magyarok kérdése. Ők készítették el a MÁV szervezeti stratégiáját, és a Budapest-fejlesztési stratégiát is.
Megírtuk, nemcsak a Századvég, hanem a Nézőpont Intézet és az ahhoz kapcsolódó cégcsoport is hasonlóan jól fizető szerződésekhez jutott közpénzből.

Tavaly ősszel nyert évi 360 millió forint összegű – napi egymillió forint értékű – megbízást a Nézőpont cége, a Médianéző Kft. sajtófigyelésre és -elemzésre. Az intézet és a kft. ügyvezetője is Mráz Ágoston Sámuel, akinek egykor Nav­racsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter volt a tanára. A Médianéző ügyvezetője pedig korábban Schütz Dániel, Navracsics unokaöccse volt, de a miniszter felesége, Prevoz Anikó is az intézetnél dolgozott. A Nézőpont Intézet tulajdonosa pedig korábban az a Győri Tibor volt – a Fidesz volt jogtanácsosa, majd a Mahirnál Simicska Lajos munkatársa -, aki tavasszal még tanácsadó volt a Miniszterelnökségen, majd 6,7 milliós szerződésének május végi lejárta után ugyanitt június elsejétől jogi ügyekért felelős államtitkár lett havi 997 ezer forintos fizetésért.

L.T. / Népszava

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 351 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: