< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: 66 szervezet kéri, hogy vegyék le a parlamenti napirendről a földtörvényt

| Mobile | RSS

66 szervezet kéri, hogy vegyék le a parlamenti napirendről a földtörvényt

2012. október 26. | hozzászólás | Közélet

A gazdákat képviselő szervezetek szerint a törvénytervezet a nagybirtokrendszert rögzíti.

Ahogy beszámoltunk róla, Kajászón a helyi gazdák jelképesen visszafoglalták a földeket, mivel véleményük szerint a földpályázatokon keresztül szabálytalanul jutott azokhoz egy vállalkozó. Tiltakozásul táblákat helyeztek ki, melyeken jelzik, hogy a terület a helyi gazdákat illeti.

Most – velük együtt – 66 civil szervezet követeli, hogy a parlament vegye le napirendjéről a földtörvény tervezetét, mert szerintük az a nagybirtokrendszert rögzíti. A szervezetek arra szólítják fel a megyei országgyűlési képviselőket, hogy „a helyi, megyei gazdák és közösségek érdekei mellett kiállva, a már nyilvánvaló igazságot és igazságosságot képviseljék az Országgyűlésben”.

A kezdeményezők arra kérik a kormányt, hogy „dolgozza át a beterjesztett földjogi szabályozást (összhangba hozva a földforgalom, a mezőgazdasági üzemek és földvédelem szabályozásával) úgy, hogy az a táji adottságoknak megfelelő gazdálkodást segítse elő”, továbbá biztosítson valódi előnyt az olyan kis- és közepes méretű gazdaságoknak, melyek „a természeti erőforrások megóvásával együtt megélhetési lehetőséget teremtenek a mainál sokkal több embernek – összhangban a Nemzeti Vidékstratégiával”- írják.

Az öt kezdeményező (CSEMETE Természet és Környezetvédelmi Egyesület, Magyar Biokultúra Szövetség, Magyar Természetvédők Szövetsége, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Szövetség az Élő Tiszáért) mellett 61 szervezet csatlakozott eddig a kezdeményezéshez.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 228 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: