< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Elképesztő szerencse: mamutcsontvázat talált egy férfi

| Mobile | RSS

Elképesztő szerencse: mamutcsontvázat talált egy férfi

2012. október 28. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Egy fiatal mamut csontjai kerültek elő Újlak (Ilok) környékén, Kelet-Horvátországban. Egy helyi lakos, Goran Popovic a napokban emésztőgödröt ásott a Vukovár közeli Mohovo településen, amikor mintegy két méter mélységben lapátja valami keménynek ütközött.
„Megijedtem, hogy emberi maradványokról van szó, de miután megvizsgáltam, láttam, hogy valami hatalmas” – idézi a Vecernji list című napilap a 18 éves fiatalembert, aki egy fogat, egy állkapocscsontot és egy sípcsontdarabot emelt ki a földből.

A frissen végzett szakács 25 éves bátyját, Bojant hívta segítségül, aki az interneten talált képek alapján gyanította, hogy őskori leletről lehet szó. Amikor másnap tovább ásva Goran az további csontokat és az agyar egy részét is megtalálta, abbahagyta a munkát és jelentette az esetet szakembereknek, írja az Index.

„A fényképek arra utalnak, hogy egy mamutborjú, valószínűleg gyapjas mamut csontjairól lehet szó” – nyilatkozta a Glas Slavonije című lapnak Drazen Japundzic, a zágrábi természettudományi múzeum geopaleontológiai osztályától, aki megerősítette, hogy a kutatók a helyszínre készülnek, mert elképzelhető, hogy a csontváz többi részét is megtalálják.

A Duna-parti Újlak környékén korábban is ástak ki mamutmaradványokat, megkövesedett kagylókat, őskori szarvascsontokat, amelyeket a helyi múzeumban őriznek. Mostanáig azonban a tudósoknak nem sikerült egy egész csontvázat feltárni.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 321 megnézve, 1 alkalommal mai nap |