< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Újabb bizonyíték: nem az IMF kérte a megszorításokat

| Mobile | RSS

Újabb bizonyíték: nem az IMF kérte a megszorításokat

Újabb bizonyíték: nem az IMF kérte a megszorításokat

Az Orbán-kormány hazárdjátéka és az IMF – lesz itt megállapodás?
Varga Mihály: nem igaz, hogy megszakadtak az IMF-tárgyalások
Sem az EU, sem az IMF nem kommentálja Matolcsy bejelentéseit
Orbán szerint megy nekünk IMF nélkül – megjött a figyelmeztetés
Az MSZP a méregdrága kampányról: Orbán Viktor önmagával harcol
IMF-ellenes kampány: Giró-Szász zavaros magyarázkodása

A Matolcsy György által bejelentett “egyenlegjavító intézkedésekkel” kapcsolatos aggodalmaival levélben fordult az IMF-hez a Levegő Munkacsoport. A Valutaalap válaszából világosan kiderül, hogy a magyar kormány állításával ellentétben a nemzetközi szervezet nem kért konkrét megszorításokat.

Az IMF-nek küldött levelében a Levegő Munkacsoport elnöke aggályait fejezte ki amiatt, hogy a hírek szerint az IMF a közszférának nyújtott állami hozzájárulás csökkentését követeli – áll a szervezet STOPhoz eljuttatott közleményében.

Lukács András arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatás, az egészségügy, a közbiztonság és egyéb alapvető állami feladatok ellátása már eddig is súlyos megszorításokat szenvedett el, így ennek fokozása elviselhetetlen társadalmi feszültségekhez és a magyar gazdaság versenyképességének romlásához vezethet.
Infinety network
Válaszlevelében az IMF magyarországi képviselet-vezetője, elnyomó szervezettől szokatlan módon megköszönte a megkeresést, és közölte: az összes civil szervezet véleménye fontos számukra.

Irina Ivascsenko leszögezte: az IMF és az Európai Bizottság júliusi küldöttsége nem támasztott meghatározott feltételeket. A megbeszélések a politika mozgásterének széles körére összpontosultak annak érdekében, hogy megmaradjon a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás, kiegyensúlyozottabb és fenntarthatóbb legyen a kormány által tervezett pénzügyi kiigazítás, és megteremtődjenek a gyorsabb növekedés alapjai.

“A közszférát illetően a kormányon áll, hogy milyen mértékű és jellegű csökkentést hajt végre, ennek részleteit nem vitattuk meg a júliusi látogatás során” – jelentette ki Ivascsenko.

Amint arról a STOP beszámolt, október elején a kormány számos magyar napilapban közölt egész oldalas hirdetéseket, amelyekkel azt üzente, az ország “nem enged” az IMF követeléseinek. Az elsősorban belföldi felhasználásra szánt kampány olyan jól sikerült, hogy az Origo pénteki értesülései szerint a Nemzetközi Valutaalap gyakorlatilag befagyasztotta a tárgyalásokat Magyarországgal.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 305 megnézve, 1 alkalommal mai nap |