< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY Engedély nélküli e-cigaretta

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY Engedély nélküli e-cigaretta

2012. november 8. | 2 hozzászólás | Nav

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei, és a gyógyszerészeti szakhatóságok a fővárosban egy illegálisan üzemelő elektromos cigarettagyártó vállalkozásra figyeltek fel. Az ellenőrzés eredményeként 44 millió forint értékben foglaltak le e-cigaretta töltéséhez használható különféle anyagokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megkeresése alapján, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei, az EMMI Gyógyszerészeti és Orvostechnikai Főosztály, a GYEMSZI Országos Gyógyszerészeti Intézet, valamint az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársaival közösen egy budapesti Kft-re figyeltek fel, amelynek telephelyén a gyógyszerrendészeti szabályok betartását ellenőrizték.

Az ellenőrzés során megállapították, hogy a telephelyet üzemeltető gazdálkodó különféle kiszerelésű, gyógyszernek minősülő nikotintartalmú elektromos cigaretta hatóanyagot gyárt, forgalmazásra készít elő és kínál eladásra. A gyártott termékekre vonatkozóan a gazdálkodó gyógyszer forgalomba-hozatali engedéllyel nem rendelkezett, a gyógyszergyártásra, a gyógyszer nagykereskedelemre és a lakossági gyógyszerellátásra engedélye nincs.

A pénzügyőrök a helyszínen talált összesen 44 millió forint értékű illegálisan előállított és kiszerelt 6191 db e-liquid utántöltő folyadékot, 4396 doboz hatóanyag kapszulát, 56,74 kg kannás kiszerelésű e-liquid folyadékot, valamint 12,87 kg színtiszta folyékony nikotint lefoglalták.

A NAV munkatársai, a szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvénynek megfelelőn gyógyszerrendészeti szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen személy ellen szabálysértési eljárást indítottak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ez év márciusában tájékoztatót adott ki, hogy az elektromos cigarettákhoz (e-cigaretta) használt nikotin tartalmú hatóanyag gyógyszernek minősül. Annak gyártása, forgalmazása szigorú feltételekhez kötött és az ilyen termékek esetén a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó szabályok szerint kell eljárni. Az e-cigarettának a szükséges engedélyek hiányában történő előállítása és forgalmazása gyógyszerrendészeti szabálysértésnek minősül.

Suller György Attila őrnagy
vám- és jövedéki szóvivő

Leave a Reply 2313 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: