< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Életrajzírójával volt viszonya a CIA lemondott igazgatójának

| Mobile | RSS

Életrajzírójával volt viszonya a CIA lemondott igazgatójának

Paula Broadwellel folytatott viszonyt David Petraeus, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség pénteken lemondott igazgatója – állította egybehangzóan több amerikai médiaforrás.

Paula Broadwell ellen tavasz óta vizsgálatot folytat a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), amiért megpróbált hozzáférni Petraeus levelezéséhez. A CNN szerint ugyanakkor jelenleg sem az FBI, sem a CIA nem feltételezi, hogy Broadwell egy külföldi hírszerző szolgákat ügynöke lenne.

A The Wall Street Journal (WSJ) úgy értesült, hogy az FBI csak nemrég kérdezte ki Petraeust, s hogy kapcsolatára voltaképpen egy komputerbiztonsági vizsgálat derített fényt.

Broadwell “beágyazott” (katonai bázison elszállásolt, az egységekkel együtt mozgó) szerzőként dolgozott Afganisztánban, amikor Petraeus még tábornokként az országban harcoló amerikai és NATO-erők parancsnoka volt.

A WSJ forrásai azt állítják, hogy a viszony, amely 2011 augusztusában, Petreaus leszerelése után kezdődött, sohasem vált fizikai kapcsolattá, nem ment túl az e-mail-váltásokon, és már hónapokkal ezelőtt véget ért.

Petraeus csütörtökön Barack Obama elnöknek írt levélben jelentette be, hogy egy házasságon kívüli viszony miatt megválik tisztségétől, s lemondását az elnök pénteken elfogadta. Hivatalos források ennek kapcsán nem nevezték meg, hogy kivel volt viszonya az amerikai hírszerzés főnökének. Broadwell nevét először a Slate internetes magazin említette meg.

Broadwell egy társzerzővel, Vernon Loebbel együtt az év elején All In (Mindent egy lapra) címmel könyvet jelentetett meg Petraeus életéről. A nő, aki biztonságpolitikai elemző és volt katona, az elmúlt hónapokban számos televíziós nyilatkozatban beszélt a kémfőnökké vált tábornokról, akiben többen az Egyesült Államok potenciális jövendőbeli elnökét látták.

Petraeus távozásával kapcsolatban olyan találgatások is megjelentek, melyek szerint a házasságtörés csak fedőtörténet, s lemondása hátterében voltaképpen a bengázi amerikai konzulátus ellen idén szeptember 11-én elkövetetett terrortámadás következményei állnak. A támadás következtében négy amerikai vesztette életét, köztük a tripoli nagykövet és két CIA-ügynök.

A CIA meg nem nevezett illetékesei nem sokkal az elnökválasztás előtt elismerték, hogy a szolgálat emberei, akik a megtámadott képviselettől másfél kilométernyire állomásoztak, bekapcsolódtak a fegyveres összecsapásba. Az ügyről jövő héten tartanak zárt kongresszusi meghallgatást, de oda már Petraeus eddigi helyettese, Michael Morell megy el.

Sajtóértesülések szerint Barack Obama elnök csütörtökön szerzett tudomást Petraeus viszonyáról és arról, hogy a CIA igazgatójának szintjén merült fel a komputerbiztonsági előírások megsértése, s még aznap fogadta a 60 éves tábornokot. A magas rangú tisztségviselők házasságtörése Washingtonban önmagában is elegendő ok a lemondásra, mert a hivatalos megítélés szerint az illető zsarolhatóvá válik.

A volt CIA-főnök kapcsolataként megnevezett Paula Broadwell a West Point-i katonai akadémián végzett, és jelenleg a Harvard Egyetem kutatója, valamint a londoni KingÍs College doktorandusza. Férjezett, két fiú anyja.
Obama állítólag 24 órán át tépelődött azon, hogy elfogadja-e a népszerű extábornok lemondását.

Miután végül úgy döntött, hogy hagyja őt távozni a CIA éléről, közleményben méltatta Petraeus érdemeit. Posztjára Michael Morrell mellett, Michael Vickerst, a katonai hírszerzés főnökét és Michael Rogers republikánus képviselőt, a szövetségi alsóház hírszerzési bizottságának elnökét tartják a legesélyesebbnek.

A West Point-i és princetoni végzettséggel is rendelkező David Petraeus az elmúlt évek legsikeresebbnek tartott amerikai katonai vezetője volt. 37 évig szolgált és a ranglétrán a négycsillagos tábornoki szintig emelkedett. Irányította a hadsereg középső parancsnokságát, a CENTCOM-ot, és mind Irakban, mind Afganisztánban sikereket ért el a helyi felkelés visszaszorításában. Tavaly szeptemberben vette át a CIA irányítását.

Feleségét, Hollyt, aki jelenleg a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Iroda alkalmazottja, a West Pointban ismerte meg, mint az akadémia főfelügyelőjének, William Knowlton négycsillagos tábornoknak a lányát.

A Petraeus házaspárnak két gyermeke van, egy lány és egy fiú, aki a hadsereg rangerei között szolgált Afganisztánban. Holly Petraeus önkéntesként segíti az idegenben harcoló amerikai katonák családját.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 260 megnézve, 1 alkalommal mai nap |