< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egyiptomi iszlamisták megsemmisítenék a piramisokat

| Mobile | RSS

Egyiptomi iszlamisták megsemmisítenék a piramisokat

Egy egyiptomi radikális muszlim vezető szerint az afganisztáni Buddha-szobrok megsemmisítéséhez hasonlóan el kell pusztítani a „bálványimádáshoz” köthető, egyébként pedig a világ hét csodája között számon tartott piramisokat.

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

„Az Egyiptomot betöltő ’bálványokat’ és szobrokat el kell pusztítani – vélekedett az egyiptomi lapnak Murgan Szálem al-Gohari muszlim vezető, aki pozitív példaként emlegette a tálibok által megsemmisített afganisztáni Bámiján-völgyben álló Buddha-szobrok sorsát. A muzulmánoknak az a feladatuk, hogy „alkalmazzák az iszlám tanítását, és el kell távolítani ezeket a ’bálványokat’, ahogy azt Afganisztánban tettük, amikor szétzúztuk a Buddha-szobrokat” – idézte al-Gohari egy szombat esti tévéinterjúját a al-Maszri al-Jum nevű egyiptomi napilap.

Az egyiptomi biztonsági hatóságok komolyan veszik a radikális szalafisták a szfinxet és a piramisokat érintő fenyegetését – közölte az egyiptomi sajtó a fenyegető nyilatkozatot követően. Az al-Maszri al-Jum információi szerint Al-Gohari 10 évvel azelőtt, a tálibokkal karöltve maga is részt vett az afganisztáni Buddha-szobrok lerombolásában. Egy névtelenséget kérő egyiptomi belügyminisztériumi forrást idézve az al-Maszri al-Jum közölte: hivatalos körökben komolyan veszik a fenyegetést, és minden szükséges óvintézkedést megtettek a nemzeti bevételi forrást jelentő, és a turistákat Egyiptomba vonzó régészeti műkincsek megóvása érdekében. Ihab el-Badri, az Egyiptomi Turizmust Támogató Koalíció (CST) vezetője az al-Ahram című egyiptomi napilappal közölte: a csoport Mohamed Murszi elnök és más kormánytagok feljelentését fontolgatja, mivel az ország vezetői érdemben nem reagáltak al-Gohari megdöbbentő fenyegetésére.

A nagy szfinx a világ legnagyobb egy darab kőből faragott szobra, Khephrén fáraó (Kr.e. 2558-2532) uralkodása idején készült a Gízai-fennsíkon, a Nílus nyugati partján. A szfinx mellett található a három gízai piramis, köztük a Kheopsz Piramis néven is ismert egyiptomi nagy piramis, amely az ókori világ hét csodájának egyike.

atv.hu / JPost

Leave a Reply 210 megnézve, 1 alkalommal mai nap |