< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Párttá alakult a 4K!

| Mobile | RSS

Párttá alakult a 4K!

Párttá alakult a Negyedik Köztársaság Mozgalom (4K!), miután a Fővárosi Bíróság bejegyezte kérelmét – jelentette be az új párt elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Istvánffy András arról is beszélt, hogy nem csatlakoznak a Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnök „által fémjelzett” Együtt 2014-hez. A pártelnök emlékeztetett arra: nyár óta az Új pólus nevű szövetségi rendszer kialakításán dolgoztak az LMP-vel, a Millával és a Szolidaritással, de utóbbi kettő ősszel „beállt az egyik volt szocialista miniszterelnök mellé”, aki „a megújulás szempontjából hiteltelen”, mert a jelenlegi kormányhoz hasonlóan az egyenlőtlenségeket növelő megszorító politikát folytatott. Elmondta, céljuk, hogy „az elmúlt 20 év igazságtalanságait orvosolják”, ezért szeretnék csökkenteni a társadalmi különbségeket, növelni „a bejelentett, tisztességes” munkahelyek számát, és szeretnék, ha megvalósulna a részvételi demokrácia.

A 4K! céljának nevezte ezenkívül, hogy a gazdasági és a politikai elit összefonódását felszámolják, a politikusok visszahívhatók legyenek, illetve a további privatizációkat megakadályozzák. Hozzátette: „az Orbán-rendszer felszámolásával” új köztársaságot szeretnének létrehozni. Jövő nyáron vagy ősszel megállapodás megkötését tervezik a demokratikus erőkkel a jogállam helyreállítására, melynek érdekében új választási törvényre és „új, tisztességes választások megtartására” van szükség – írja az MTI.

Hangsúlyozta: elképzeléseik szerint a 2014 után létrejövő új parlamentnek új alkotmányt kellene megalkotnia, amelynek elfogadásáról a lakosságnak népszavazással kellene döntenie, s ezután újabb országgyűlési választásokat kellene kiírni. Kitért arra: a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felmérése szerint a biztos pártválasztók két százaléka szavazna rájuk.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 225 megnézve, 1 alkalommal mai nap |