< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán az IMF-tárgyalásokról: sokat haladtunk előre az EU-val

| Mobile | RSS

Orbán az IMF-tárgyalásokról: sokat haladtunk előre az EU-val

Bár Orbán szerint Magyarország stabilan megáll a lábán IMF-megállapodás nélkül is, de akarunk szerződést, és közel is vagyunk hozzá. Mint a Kossuth Rádióban elmondta, az utóbbi időben az EU-s résszel tárgyaltunk, ennek a folyamatnak a része volt az országjelentés is, ezzel “sokat haladtunk előre”.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, az Európai Unió országjelentéséből kiderült, hogy az eddigi két kiigazítás után már nem kell újabb, bár a kormányfő azt hitte, hogy kelleni fog. Mint mondta, az uniós országjelentés kellemes meglepetés volt számára.

A miniszterelnök elmondta, régóta várták már, hogy a magyar erőfeszítéseket elismerjék, ugyanis komoly vitát folytattak az Európai Unióval arról, hogy milyen gazdaságpolitikával lehet kijutni abból a válságból, amit az eurózóna okozott. Orbán azt modta, Brüsszelben azt hiszik, hogy van egy gazdaságpolitika, ami sikeres lehet bármlyik tagországnak, Magyarországon azonban az a válságkezelés, amely szerint az emberek terheit kell növelni, már nem működik, mert 2010 előtt “megnyúzták az embereket”.

Mint mondta, ezért nem az embereket kell terhelni, hanem a bankokat és a nagy cégeket, annak ellenére, hoyg Brüsszel az ő oldalukon áll. A bankadóval kapcsolatban Orbán megismételte, a kormány mindent megtesz, ne hárítsák át a terheket az emberekre.

Az EU-val kapcsolatban a kormányfő hozzátette: a vita tárgya az, hogy milyen széles legyen a tagországok mozgástere a gazdaságpolitikájukat illetően, mint mondta “akár nemzeti függetlenségről is beszélhetünk”, ez azonban az országjelentéssel nekünk kedvezően zárult le.

“Ilyen ország még nem fordult az IMF-hez”

Orbán hozzátette, a magyar gazdaság pénzügyi rendbetétele megtörtént, az EU-ban jelenleg Magyarország az egyik leginkább rendben lévő ország, de a gazdaságpolitika minőségéről még folyik a vita, még mindig meg kell védenünk magunkat attól a nyomástól, hogy az embereket terheljék.

Orbán elismerte, bár az uniós országjelentés indirekt módon azt is kijelentette, hogy Magyarország biztosan megáll a lábán önállóan is, a kormány akar megállapodsát, és közel is vagyunk hozzá. Orbán hozzátette, Magyarország ma éllovas az államadósság-csökkentésben, ilyen ország pedig még nem fordult az IMF-hez. A minsizterelnök hozzátette, nehéz idők jönnek Európában, és akkor jó volna, ha lenne egy biztonsági hálónk, ezért kell a megállapodás.

A tárgyalások haladásáról a miniszterelnök elmondta, a megállapodást az IMF-fel és az EU-val kötjük, az utóbbi időben az EU-s résszel tárgyaltunk, ennek a folyamatnak a része volt az országjelentés is, ezzel “sokat haladtunk előre”.

Mint mondta, bár az országjelentésben az áll, hogy nincsenek szerkezeti átalakítások, ez nem igaz, mert pont azért folyik vita az oktatásról vagy az önkormányzatokról, mert ezeket szerkezetileg átalakítják.

Megtermelte az ország az önkormányzatok kiváltáshoz a pénzt

Az önkormányzati adósságátvállalással kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, azért lehet ezt most megtenni, mert az ország megtermelte a pénzt az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságának kiváltásához, az ennél nagyobb városokkal egyenként 2013 közepéig meg fognak állapodni. Mint mondta, 27 olyan város van, amely nem adósodott el, nekik fejlesztési programot dolgoznak ki.

Orbán hozzátette, 2002-ben nem voltak eladósodva az önkormányzatok, azután a rossz kormányzati politika miatt adósodtak el ennyien, mert maguktól nem tettek volna ilyet, “nem is ilyen emberek”. A miniszterelnök azt mondta, a kormány most olyan szabályokat fog bevezetni, hogy még egyszer ne tudjanak eladósodni a települések, ehhez tartozik az is, hogy az oktatás, egészségügy kikerült az önkormányztoktól és az államhoz került, helyben csak azok a feladatok maradnak, amik helyileg megoldhatók.

Kétharmados lesz a földtörvény

Orbán VIktor elmondta, eldőlni látszik a kérdés, hogy a földtörvény kétharmados legyen, amit a MAGOSZ is javasolt. Mint modnta, a kormány szerdán megtárgyalta a javslatot, és úgy döntött, hogy támogatja.

A földtörvényről elmondta, az a célja, hogy a földművesek jussanak földhöz, a külföldiek és a cégek ne. A miniszterelnök szerint ezzel nem nyitnak új frontot az Európai Bírósággal, de ha mégis, akkor “majd jól megnyerjük azt a csatát is”. Mint mondta, Franciaországban és Ausztriában sem szerezhetnek külföldiek földet, bár ez nincs megtiltva, most Magyarországon viszont azok fognak földhöz jutni, akik ténylegesen is megművelik a földet.

A zsebszerződésekkel kapcsolatban Orbán megjegyezte, az egy másik történet, az arról szól, hogy valakik kijátszották a hatályos törvényeket, a törvénytelenül szerzett dolog pedig nem lesz később sem törvényes, azt a földet vissza kell adni.

Jó, hogy van vita a választási törvényről

A vitaiott választási eljárási törvényről Orbán azt mondta, a parlament arra való, hogy vitatkozzunk, Magyarország pedig egy olyan ország, ahol a legjobb dolgok is csak a legnagyobb viták között tudnak átmenni, erre példának a Lánchidat hozta, amely szintén óriási vitákat gerjesztett a maga idejében.

A miniszterelnök megjegyezte, a Fidesznek az lett volna az érdeke, hogy maradjanak az eddigi választási szabályok, mert azokkal a szabályokkal nyertek kétharmaddal. Mint mondta, az átalakítás azért kell, mert új korszakba léptünk, pedig a Fidesz nagyon jól megvolna az eddigi választási törvénnyel, és egy abból fakadó eredménnyel is.

Orbán elmondta az Európai Unióban jelenleg azért küzdenek a “kohézió barátai”, amihez Magyarország is tartozik, hogy a következő hétéves költségvetési időszakban is folytatódjon az a tendencia, hogy a gazdagabb országok pénzéből beruházhassanak a szegényebbek, vagyis hogy ne vágják meg a kohéziós pénzeket. Mint modnta, november 22-én fognak erről tárgyalni Brüsszelben, akkor majd meglátják, hogy érnek-e el eredményt, ha nem, akkor folytatják a vitát.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 217 megnézve, 1 alkalommal mai nap |